- Președinte USR sector 4: ”Unii președinți de secții au refuzat să ne dea copii ale proceselor-verbale. Am avut două secții unde nu am avut delegat deloc”
În urma comparării numărului de voturi consemnat în fotografia procesului-verbal din secția de votare cu datele din baza de date a Autorității Electorale Permanente (AEP), reprezentanții partidelor politice au descoperit discrepanțe în mai multe sectoare din București, inclusiv în sectorul 4.
Președinte USR sector 4: ”Așa se fură”
Paul Ene, președintele USR sector 4, a scris luni seara pe pagina lui de Facebook despre o astfel de discrepanță la secția 759 din sectorul 4. ”Așa se fură”, a concluzionat Ene pe social media.
În poza procesului-verbal care consemna voturile pentru Consiliul General al Municipiului București (CGMB), USR-PLUS avea 379 de voturi. În datele centralizate la BEC, USR-PLUS apărea cu 0 voturi.
”Toate voturile noastre au fost mutate la PSDI (Partidul Social Democrat Independent), care avea 450 de voturi”, a spus Ene.
Luni seara s-au renumărat voturile și au fost înregistrate 382 de voturi pentru USR-PLUS la CGMB (Consiliul General al Municipiului București).
Purtător cuvânt Biroul Electoral Sector 4: Tabletistul a trecut greșit datele
Aneta Popa, purtător cuvânt al Biroului Electoral Sector 4, a explicat pentru Libertatea că discrepanța între datele introduse de operator pe tabletă (vizibile în baza de date AEP) și poză făcută procesului-verbal a pornit de la o eroare.
”S-a făcut renumărare aseară pentru că președintele a dictat anumite numere tabletistului, care nu coincideau cu poza făcută după introducerea datelor în tabletă. S-au renumărat voturile valabile exprimate. S-a constatat că la introducerea datelor pe tabletă, au confundat procesul verbal de Consiliu General și au listat datele de la primar general”, a spus Aneta Popa.
”Președintele secției s-a dus cu numărătoarea făcută pe primarul general, iar tabletistul a trecut datele pe consiliul general. S-a făcut o renumărare și așa s-a constatat”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Libertatea a comparat cele două liste, pentru primar general și Consiliul General, iar datele sunt, într-adevăr, identice.
”După ce s-a făcut renumărarea voturilor, astăzi s-au operat corecțiile în procesul verbal de Consiliul General prin hotărârea Biroului Electoral de Sector. S-a reglementat situația”, a spus Popa.
Oficialul spune că situația e tranșată, că a fost o eroare, nu o încercare de fraudă, iar confuzia s-a produs, probabil, și din cauza oboselii. ”Au fost oameni nepricepuți, probabil și din cauza oboselii, pentru că au stat foarte mult, au fost patru tipuri de buletine de vot”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Președinte USR Sector 4: ”Unii președinți au refuzat să ne dea copii ale proceselor-verbale”
Libertatea: În afară de ce ați postat pe Facebook, cele două posibile fraude de la secția 759 și secția 661, ați mai descoperit alte discrepanțe
Paul Ene: Da, chiar acum colega noastră de la Biroul Electoral de sector trebuie să mai verifice încă trei secții, la 780, 813, 821, unde am găsit diferențe între procesul verbal și ce a fost raportat la AEP. Dar sunt în limita a 30, 20 de voturi. Oricum ce am constatat noi a fost că erorile au apărut la lista pentru Consiliul General și la alegerea primarului general.
“Pentru Consiliul Local sector 4 și pentru primarul de sector, nu au fost diferențe sau au fost diferențe foarte, foarte mici, probabil din cauza unor erori”
La 780 sunt minus 32 de voturi pentru consiliul general, la secția 813 sunt cam 20 de voturi mai puține pentru Nicușor Dan față de procesul verbal pe care îl aveam noi din secție. Mai sunt câteva de verificat.
– Nu ați apucat să le comparați pe toate?
– Nu, pentru că nu au fost raportate toate. Din păcate nu am avut chiar din toate secțiile procesul-verbal. Noi am avut o aplicație paralelă în care s-au introdus datele de către colegi delegați, dar au fost unele de unde nu ne-au raportat.
– Din ce motiv nu v-au raportat?
– Ori nu au știut cum să introducă cum trebuie, ori s-au pierdut pe drum pozele, ori nu au făcut poze (la procesele-verbale din secție, n.r.). Ideea e că unii președinți au refuzat să ne dea copii și ori îi lăsau pe colegi să facă poză la procesul-verbal, ori pur și simplu le scriau de mână pe o hârtie și ni le trimiteau.
– Nu este ilegal să refuze să le dea copii?
– Ba da, dar ei nu prea se țin de chestia asta și spun de ce îți trebuie și copie dacă te las să faci poză sau să îți notezi tu. Asta e o problemă și s-a întâmplat cam peste tot, și la sectorul 1.
– De la câte secții nu ați primit copii după procesele-verbale?
– Din 184 de secții, cred că de la 15-20 n-avem copii. Astea sunt probleme. Am avut oricum și două secții unde nu am avut delegat deloc, pentru că fix în ultima zi nu s-au mai prezentat la secție.