„Luptele au avut loc chiar aici”, a spus preotul Hennadii Harkivskyi, în timp ce arăta spre curtea bisericii, unde se află o piatră comemorativă dedicată pentru șase soldați ucraineni uciși în bătălia pentru Lipivka, aflat la 60 de km de capitala Kiev.

„Au fost răniți și apoi au venit rușii și i-au împușcat pe fiecare, i-au terminat”, a spus el.

Flori depuse la piatra memorială în cinstea a șase soldați ucraineni uciși de ruși în timpul asediului din martie 2022. Foto: AP

Harkivskyi a început să restaureze biserica cu finanțare de la Bohdan Batrukh, un producător și distribuitor de film ucrainean.

Lucrările s-au oprit când trupele ruse au invadat Ucraina și când au ocupat timp de două săptămâni satul. Lipivka a fost eliberată la începutul lunii aprilie 2022, iar în mai 2022, muncitorii au reluat încet munca de reconstrucție la biserică, care a fost grav afectată de luptele din sat.

„Este beton solid. Dar a fost străpuns cu ușurință” de obuzele rusești, care au făcut găuri în biserică, a spus Harkivskyi.

O pată neagră arată locul în care a fost aruncată o grenadă la intrarea subsolului capelei bisericii. Foto: AP

În partea de jos a scării de la subsol, o pată mare neagră arată locul în care a fost aruncată o grenadă. Biserica se numără printre cele 129 de lăcașuri de cult ucrainene care au fost afectate de război, potrivit UNESCO.

Dar, în câteva săptămâni, muncitorii au început să repare avariile și să lucreze pentru a finaliza clădirea solidă.

Interiorul bisericii este dominat de culori vii, de la roșu, la albastru, portocaliu și elemente decorative aurii, iar cupole roșii se înalță deasupra satului, unde șad casele avariate și câmpiile pe care rușii le-au lăsat pline de mine.

Foto: AP

Pentru mulți dintre cei implicați în restaurare – inclusiv un preot tenace, un filantrop bogat, un artist celebru și o echipă de meșteri – reconstrucția acestei biserici joacă un rol în lupta Ucrainei pentru cultură, identitate și însăși existența ei.

Culorile vibrante sunt opera lui Anatolii Krivolap, un artist cunoscut pentru picturile sale abstracte care se vând cu zeci de mii de dolari, iar imaginea modernistă a sfinților și îngerilor face astfel ca biserica să fie unică în Ucraina.

Foto: AP

Artistul de 77 de ani a spus că a vrut să evite icoanele cu aspect sever pe care le-a văzut în multe biserici ortodoxe.

„Mi se pare că a merge la biserică pentru a-L întâlni pe Dumnezeu ar trebui să fie o sărbătoare”, a spus el.

Deocamdată, slujbele au loc în subsol, unde preotul, în veșminte albe și aurii, a ținut recent o slujbă pentru câteva zeci de enoriași. El se așteaptă la o mulțime mare de credincioși pentru slujba de Paște.

Preotul ucrainean Hennadii Harkivskyi ține slujbele la subsolul capelei bisericii. Foto: AP

Restauratorii vor să păstreze urmele bombardamentelor

Chiar dacă populația satului s-a micșorat dramatic de la începutul războiului, numărul celor care merg la biserică a rămas constant, a spus preotul Harkivskyi. În vremuri grele, spune el, oamenii se îndreaptă către religie.

Pe măsură ce Ucraina sărbătorește al treilea Paște în vreme de război, biserica se apropie de finalizare. Doar câteva dintre tablourile interioare ale Krivolap mai rămân de instalat. El a spus că găurile de obuze vor rămâne nereparate, ca o amintire pentru generațiile viitoare.

„Ca să știe ce fel de «frați» avem, că aceștia sunt doar fasciști. Suntem ortodocși, la fel ca ei, dar distrugerea bisericilor este ceva inuman”, a spus artistul.

Urmărește-ne pe Google News