Sute de oameni se coboara zilnic in inima masivului de sare de la Tg. Ocna, situat pe Valea Trotusului. In sanatoriul aflat la 240 de metri sub pamant isi regasesc nu numai linistea, ci si sanatatea, aerul salinei facand minuni pentru cei care sufera de boli respiratorii. Micul orasel din Mina Trotus are chiar si o biserica ortodoxa sapata in sare, cea mai mare de acest gen din Europa.
Pe masura ce te afunzi in tunelul lung de peste trei kilometri, care te duce spre sanatoriul din adancurile muntelui de sare de la Tg. Ocna, ai impresia ca intri intr-o alta lume. Bezna te inconjoara, frigul te patrunde, iar mirosul de sare iti desfunda narile. La 240 de metri sub pamant, mai exact la etajul IX al salinei, imensele galerii subterane rasuna de cantece bisericesti, semn ca am ajuns la cea mai mare biserica ortodoxa sapata in sare din Europa.
“Biserica Sf. Varvara, ocrotitoarea minerilor, a fost sapata, in 1992, de minerii care muncesc aici, pentru linistea lor. Apoi ne-am gandit s-o introducem si in circuitul turistic, deoarece oamenii isi doreau mult sa o viziteze”, ne spune Liviu Soare, director in cadrul Minei Trotus.
Totul este confectionat din sarea taiata din munte: aplicele, marele candelabru care brazdeaza bezna salinei, chivoturile si celelalte obiecte de cult. “Toate obiectele din sare au fost tratate cu lac pentru a nu atrage umezeala si pentru a rezista in timp”, completeaza Liviu Soare.
Directorul Salinei Tg. Ocna, Petrisor Chelaru, ne spune ca in fiecare an, pe 4 decembrie, cand se praznuieste hramul bisericii, minerii, familiile acestora si locuitorii zonei se strang in subteran, la slujba. “S-a oficiat chiar si o nunta aici, cea a fiicei fostului director al salinei, si intentionam sa mai organizam si alte nunti”, a mai precizat Chelaru.
La o partida de sah, in salina!
La acelasi etaj cu biserica, mergand prin galerie, ajungem la sanatoriu, unde suntem surprinsi de zgomotul sutelor de copii veniti aici cu parintii sau bunicii, pentru tratament. Intre doua sedinte de tratament pacientii stau la o partida de sah sau la un rummy, exact ca-n vacanta. Golurile imense gazduiesc un mic orasel, cu un spatiu pentru gimnastica, terenuri de baschet, fotbal, tenis de camp, tenis de masa, spatii de joaca pentru copii, mese de sah, un lac cu apa sarata si cascada, un bufet, unde ceaiul fierbinte e cel mai cautat, avand in vedere ca temperatura in salina nu depaseste 13 grade Celsius. Nu lipsesc nici magazinul de suveniruri, muzeul sarii sau cabinetul medical.
“Aici se trateaza pacientii cu astm bronsic, rinite sau bronsite alergice, facand gimnastica respiratorie. Prin miscare creste eficienta tratamentului, deoarece bolnavii inspira o cantitate mai mare de aer ionizat”, ne explica dr. Ion Iordachescu, kinetoterapeut.
Intrarea in salina costa 130.000 lei pentru adulti si 65.000 pentru copii.