Acolo unde in urma cu doi ani se vindeau alimente, unelte de gradinarit si imbracaminte este acum biserica satului. intr-un loc stramt de cinci metri pe trei, preotul tine toate slujbele, chiar si cele pentru inmormantari. „Nu avem ce face. Biserica a ars si a trebuit sa gasim ceva ca sa tinem slujbele. Este foarte greu pentru ca e locul mic. La inmormantari punem doua scaune in mijloc si asezam sicriul pe ele. Cand este timpul frumos afara ducem mortul in ruina bisericii care a ars si facem acolo slujba. Punem o masa, luam icoanele si tinem slujba”, ne spune dascalul din Camineasca, Petrus Balarica.
Biserica din Camineasca a ars din cauza un scurtcircuit. Instalatia era veche de peste 30 de ani. Focul a izbucnit noaptea, ca din senin.
Vechea biserica a ars in 2003, inainte de Pasti
„Cred ca a luat foc pe la zece jumate. Eu am observat flacara sus la turla pe la unsprezece fara ceva. Am tras imediat clopotul si s-a strans tot satul, ca asa este la noi. Am inceput sa dam cu galetile si pe urma au venit pompierii, care au reusit sa stinga focul dupa vreo patru ore. Pentru ca mai ardea mocnit acoperisul au mai venit si dupa o saptamana ca sa stinga totul”, ne-a povestit Vasile Toader, un baiat de 18 ani care locuieste gard in gard cu biserica. in timpul incendiului, tinerii curajosi din sat au intrat prin flacari ca sa mai salveze niste obiecte de cult. Satenii i-au udat cu apa si ei au intrat pe geam. Astfel, s-au mai salvat cateva icoane si carti bisericesti, insa cea mai mare parte din ele au ars. Sinistrul eveniment nu a reprezentat o pierdere doar pentru sateni pentru ca biserica era un monument de patrimoniu fiind construita in anul 1834.
Autoritatile locale impreuna cu preotul paroh Stelian Dutu au trimis mai multe scrisori la Presedintie, Prefectura, Guvern, la Ministerul Culturii si Cultelor. Pana acum s-au primit mai multe promisiuni. S-au strans din donatii cam 400 de milioane de lei, bani cu care s-a consolidat fundatia bisericii ca sa nu se darame peretii ramasi in picioare dupa incendiu. Satenii s-au mobilizat si au curatat tencuiala arsa. Ar fi nevoie de peste 3 miliarde lei ca satul sa aiba din nou o biserica in toata regula. Satenii s-au saturat sa-si inmormanteze mortii cu slujbe tinute in magazinul comunal si nu sunt increzatori ca vor fi ajutati prea curand.