Papa de la Roma recunoaste ca Inchizitia a gresit. Renumitul astronom italian Galileo Galilei, care acum patru secole si-a atras furia reprezentantilor Bisericii afirmand ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui, va avea dreptul la o statuie in gradinile Vaticanului. ‘Vrem sa incheiem o data pentru totdeauna povestea asta cu Galileo’, a declarat un oficial al Inaltului Scaun.
O statuie din marmura reprezentandu-l in marime naturala pe celebrului astronom italian Galileo Galilei va fi ridicata, anul viitor, ca omagiu adus acestuia de membrii Academiei Pontificale de Stiinte, a anuntat agentia Ansa, citata de Radio Romania Actualitati.
Decizia Papei Benedict al XVI-lea e cu atat mai interesanta cu cat opiniile din trecut ale Sanctitatii Sale tind sa contrazica gestul actual de ‘reabilitare’ a savantului. Totul a pornit in 1990, cand Papa (la vremea respectiva doar cardinal) a tinut un discurs la Universitatea La Sapienza din Roma. Atunci, el a citat opera unui renumit savant austriac, pe nume Paul Feyerabend, care considera ca procesul lui Galileo Galilei, condamnat de Inchizitie la arest (la domiciliu) pe viata, a fost ‘de bun-simt si corect’.
Aceasta reabilitare completa a astronomului italian are loc la aproape patru secole de la procesul impotriva lui. Nicola Cabibbo, rectorul Academiei Pontificale de Stiinte si un specialist in domeniul fizicii nucleare, a declarat:
‘Vrem sa incheiem o data pentru totdeauna povestea cu Galileo si sa ajungem la o solutie finala atat fata de mostenirea pe care acesta a lasat-o omenirii, cat si fata de relatia dintre stiinta si credinta’.
Statuia va fi realizata din donatii private si va fi inaugurata in 2009.
A realizat primul telescop in 1609
Nascut la Pisa in 1564, Galileo Galilei a fabricat primul telescop in 1609, dupa ce un optician olandez a inventat un dispozitiv care apropia imaginea obiectelor, mecanism imbunatatit de italian si folosit pentru a confirma miscarea de revolutie a Pamantului, constatata anterior de Copernic.
Galileo a folosit telescopul pentru a studia Luna, observand ca aceasta era ‘inegala, aspra si plina de cavitati si proeminente’, iar in 1610 s-a ocupat de planeta Jupiter si de satelitii acesteia.
Ajunse in mainile clericilor, rezultatele cercetarilor sale au starnit furia Bisericii, iar Papa Urban al VIII-lea a interzis difuzarea lucrarilor si a intentat un proces al Inchizitiei. Batran si bolnav, Galilei a fost chemat in 1633 la Roma, in fata tribunalului inchizitorial. Amenintat cu tortura si umilit, a fost silit sa renege public ideea ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui. Se spune ca, printre dinti, ar fi soptit: ‘Eppur si muove’ (‘Si totusi se misca’). Scapat de arderea pe rug, a fost condamnat la inchisoare pe viata, pedeapsa comutata apoi in arest la domiciliu in casa lui din Arcetri, din vecinatatea Florentei. A murit la Florenta, pe data de 8 ianuarie 1642.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!