Sâmbătă, 16 august, de ziua Sfinților Martiri Brâncoveni, de la ora 8.30, se va săvârși resfințirea bisericii lui Constantin Brâncoveanu, Sfântul Gheorghe Nou, din București, în prezenţa Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii ortodoxe Române, precum şi a înalţilor ierarhi de la Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, de Ierusalim, Alexandria, Antiohia şi Georgia. Sărbătoarea începe, de fapt, încă de vineri seara (15 august), de la ora 18.00, cu slujba Privegherii. Lăcaşul de cult, ctitoria Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, locul unde se păstrează cinstitele sale moaşte, s-a aflat într-un proces de ample lucrări de restaurare.
„Acest demers al nostru s-a desfăşurat pe mai multe planuri. Mai întâi s-a pictat întreaga biserică, pe o suprafaţă de peste 1.400 mp, pictură monumentală în tehnica fresco, executată de către maestrul Ioan Moldoveanu şi echipa sa. De asemenea, restaurarea elementelor de piatră în stil brâncovenesc, cum este şi brâul istoric original brâncovenesc, a necesitat timp şi multă stăruinţă în abordarea tehnicii de restaurare a pietrei. O lucrare foarte importantă a fost refacerea tencuielilor exterioare ale sfântului lăcaş începând de la turle şi până jos, precum şi înlocuirea în anul 2010 a întregului acoperiş al bisericii cu tablă de titan zinc cu durabilitate în timp de peste 200 de ani”, ne-a mărturisit Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii Sfântul Gheorghe Nou.
Lucrări s-au făcut şi la mormântul Sfântului Voievod Martir care a adăpostit, până în luna mai, moaştele domnitorului. Frumuseţea lăcaşului de cult este dată şi de pictura din pridvorul bisericii, unicat în iconografie, lucrări încheiate în urmă cu o săptămână. Iluminatul ambiental de înaltă calitate, interior şi exterior pun în valoare monumentalitatea singurei biserici rămasă în capitala României a marelui domnitor român şi sfânt Constantin Brâncoveanu. Totodată, credincioşii vor avea surpriza să poată vedea cripta unde aproape trei veacuri au stat moaştele marelui domnitor şi, de asemenea, vestigiile bisericilor anterioare celei brâncoveneşti, de pe acelaşi amplasament. Obiectivele sunt luminate ambiental şi securizate cu o sticlă specială, după modelul popularizat deja în Centrul Istoric al Bucureştiului.
„Este un moment cu adevărat epocal, ce se întâmplă o dată la 300 de ani în existenţa unei biserici. Pentru acest eveniment, timp de şapte ani, singura biserică din Capitală a Sfântului Constantin Brâncoveanu a fost restaurată în totalitate. Biserica străluceşte aşa cum a fost ea odinioară, când în prezenta Domnitorului Brâncoveanu, împreună cu familia şi reprezentanţii aceloraşi Patriarhii, au târnosit cel mai frumos lăcaş de cult din vremea sa. Cei ce vor veni la biserică vor avea parte de o surpriză frumoasă!”, ne-a declarat părintele Cărămizaru. Cu această ocazie, în zilele de sâmbătă, duminică şi luni va fi permisă vizitarea Sfântului Altar, inclusiv de către femei. Racla cu moaştele Sfîntului Martir Brâncoveanu va fi aşezată în faţa bisericii, spre a fi cinstită de credincioşi.