Descoperirea este fascinantă, pentru că până acum nu s-a știut nimic despre existența unei biserici mai vechi de 840 de ani.
Și nu este singura comoară scoasă la lumină. S-au găsit schelete umane, morminte cu ciste din cărămidă și țiglă, precum și monede și inele din bronz, fragmente de coloane, fragmente de ceramice de sticlă și chiar o monedă din aur, bizantină.
„Până acum nu au existat niciun fel de informații cu privire la existența la Igriș a unei biserici anterioare fondării mănăstirii cisterciene. În interiorul și în jurul acestei biserici au fost descoperite morminte cu ciste din cărămidă și țiglă, dar și monede și inele din bronz, fragmente de coloane, fragmente ceramice și sticlă și chiar o monedă din aur, bizantină, de pe vremea împăratului Ioan al III-lea Vatatzes, bătută la Magnesia, care este o monedă contemporană cu perioada în care regele Andrei al II-lea a domnit în Regatul Ungariei”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Arheologii de la Muzeul Național al Banatului au lucrat alături de reprezentanți ai Institutului de Arheologie al Universității Catolice „Peter Pazmany” din Budapesta și ai Institutului de Arheologie ”Vasile Pârvan” din București.
Mănăstirea la care se efectuează săpături a fost ctitorită de regele Béla al III-lea al Ungariei. Arheologii speră să descopere și mormântul regelui Andrei al II-lea al Ungariei, care a murit în 1235, precum și al soției acestuia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro