Într-o scrisoare adresată lui Bartolomeu I, patriarh ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol, redactată pe 27 iulie, „în numele episcopilor bisericii noastre și al numeroaselor victime ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, pe care patriarhul Moscovei îl aprobă și îl sprijină în mod deschis și fără echivoc public, facem apel la Sfinția Voastră și la șefii bisericilor ortodoxe locale”.
Preoții ucraineni solicită:
- condamnarea doctrinei așa-numitei „păci rusești” și recunoașterea ei ca eretică;
- clasificarea acțiunile patriarhului Kiril pe teritoriul canonic al Patriarhiei Alexandriei drept schismatice;
- Privarea lui Kiril Gundiaev de dreptul de a ocupa Patriarhia Moscovei.
Sinodul OCU a mai notat că singurele realizări reale ale lui Kiril au fost „concentrarea puterii în mâinile unei singure persoane, cu degradarea completă a colegialității reale a bisericii și dependența completă a bisericii de statul rus”.
Respingem erezia „păcii rusești” și acțiunile rușinoase ale autorităților ruse cu privire la războiul împotriva Ucrainei, care a fost provocat de această doctrină josnică și care nu are nicio justificare
Sinodul OCU:
Sinodul OCU dorește să atragă atenția patriarhului Bartolomeu și asupra unui alt aspect eretic al doctrinei „lumii ruse”: „Conform conceptului istoric mitologic al lui Kiril, rușii, ucrainenii și belarușii se presupune că aparțin civilizației comune a lumii ruse și, ca atare, nu au dreptul moral la autodeterminarea istorică”.
OCU acuză că patriarhul Kiril și asociații săi militează că „vecinii istorici ai Rusiei, ucrainenii și belarușii, au dreptul de a exista și de a avea un viitor exclusiv ca parte a realității ruse. Acest concept rasist, care împarte popoarele și statele în reale și artificiale, încearcă să nege dreptul poporului ucrainean la autocefalie și propria lor statalitate”.
Patriarhul ecumenic Bartolomeu I, 82 de ani, este părintele spiritual al celor aproximativ 260 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume.
Patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, și-a arătat în repetate rânduri susținerea față de invazia Rusiei în Ucraina, binecuvântând războiul Moscovei împotriva „forțelor răului” ale Ucrainei. De asemenea, patriarhul Moscovei a fost portavocea președintelui Putin: vorbitorii de rusă și adepții Bisericii Ortodoxe Ruse care trăiesc în estul Ucrainei „au nevoie de eliberare după ani de opresiune”, a spus el.
După ce Biserica Ortodoxă Rusă și-a manifestat susținerea pentru războiului dus de Kremlin contra Ucrainei, 6.000 de parohii ucrainene au decis să se separe de Moscova. Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Epifanie, a fost primul care a luat poziție și a transmis că „patriarhul Moscovei a trecut de partea Antihristului”.
Astfel, Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată Moscovei, a anunțat, la sfârșitul lunii mai, că se rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, declarând „independența sa deplină” față de autoritățile spirituale ruse.
Tensiunile dintre preoții ruși și ucraineni din Biserica Ortodoxă au erupt zilele trecute în Vinița, la înmormântarea unui soldat ucrainean. Un părinte l-a bătut cu crucea pe cel care l-a acuzat că îi ajută pe ocupanții ruși.
Foto: EPA