După referendum nu se va întâmpla nimic spectaculos într-un imediat accesibil nouă, dar consecinţele lui pe termen lung sunt importante. Miza, scopul acestui referendum, este exclusiv explicitarea, limpezirea noţiunii de căsătorie, ca instituţie civilă, nu ca taină religioasă”, a spus Bănescu.

Potrivit acestuia, căsătoria trebuie să fie neapărat între o femeie şi un bărbat: „Vorbim de o instituţie care niciodată nu a fost altfel. Drepturile derivate se pot rezolva fără să dai peste cap instituţiei căsătoriei, ci prin legiferare, pe care o poate face statul”, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Vasile Bănescu afirmă că nu există nicăieri în lume un drept la căsătorie, ci totul se face potrivit legilor în vigoare. Există tot timpul cerinţe şi criterii de îndeplinit, cum ar fi ca persoanele care se căsătoresc să fie majore. La fel, criteriul sexului poate fi introdus prin lege fără a se încălca vreun drept.

Nu există acest drept. Dreptul la căsătorie nu poate fi clamat nici măcar de noi, heterosexualii. Căsătoria civilă este un contract, nu e o legalizare sau eliberare a unui certificat la iubire”, a spus Bănescu.

El a afirmat că Biserica se opune şi ideii de parteneriat civil, pentru că se „suprapune” căsătoriei.

Codul Civil este doar o lege, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, la Libertatea LIVE, astfel încât era nevoie de o lămurire în Constituţie, care să nu permită modificări arbitrare a legii.

În accepţiunea Bisericii, homosexualitatea este un păcat, din punct de vedere moral.

„Este împotriva firii. Este o opţiune, dar este împotriva firii şi a naturii umane. Natura umană nu a fost creată cu scopul acesta”, a spus el.

Un alt motiv pentru care Biserica se opune căsătoriei între persoane de acelaşi sex este că deschide calea către alte solicitări ale comunităţii LGBT, susţine Vasile Bănescu.

Există un asalt progresiv şi din ce în ce mai acut ideologic împotriva căsătoriei din partea ideologiilor comuntăţii LGBT. Ideologic, vârfurile mişcării LGBT-iste în toate ţările au solicitat pe rând mai întâi parteneriatul civil, apoi căsătoria, apoi adopţia”, a susţinut purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Urmărește integral interviul acordat de Vasile Bănescu ziarului Libertatea:

Tot ce trebuie să știi despre REFERENDUM PENTRU FAMILIE 2018


CITEȘTE ȘI:

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, pentru Libertatea: „Noi am sprijini și un referendum împotriva corupției! Pentru că antidotul corupției este credința”

Un antropolog român cu masterat la Oxford publică în Libertatea o analiză tulburătoare despre referendum. „Cum dezgustul ne parazitează deciziile morale și politice”

Confesiunea lui Cristi, un gay cu o altfel de credință. „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți. Homosexualitatea nu e o alegere”

 
 

Urmărește-ne pe Google News