„Este necesar să se instituie interdicția utilizării vocilor și fețelor umane în programele și tehnologiile AI, adică imaginea și asemănarea unei persoane și calitățile sale ca ființă vie. De fapt, avem nevoie de o interdicție a antropomorfizării programelor, tehnologiilor, roboților, adică interzicerea transferului imaginii umane și a proprietăților acesteia către obiecte neînsuflețite”, a spus Lukianov, în cadrul unei conferințe în care s-a discutat despre reglementarea și utilizarea tehnologiilor rețelelor neuronale, organizată la Școala Superioară de Economie din Moscova.

Reprezentatul Bisericii Ortodoxe din Rusia a recomandat „dezvoltarea și consacrarea la nivel legislativ a introducerii marcajelor pentru rețelele neuronale, pentru ca persoana care le folosește să înțeleagă că se află într-un proces de comunicare cu inteligența artificială”.

O inteligență artificială occidentală, alta în Rusia

Potrivit lui Lukianov, este necesar ca minorii să fie protejați de rețelele neuronale, „din cauza riscului mare de a influența psihicul copilului. În același timp, „ChatGPT ar trebui să fie localizat pentru infrastructura de calcul și rețelele de telecomunicații din Rusia, „la urma urmei, țările occidentale își construiesc rețelele neuronale pe baza propriei etici, care poate diferi de cea rusă”.

Preotul Fiodor Lukianov. Foto: pro-life.by

El a adăugat că trebuie stabilită responsabilitatea dezvoltatorului pentru conținutul informațiilor pe care le difuzează programul, prin analogie cu China, unde o astfel de practică este consacrată în dreptul administrativ și penal.

  • La începutul lunii, Administrația Cyberspace din China a publicat proiectul „Măsuri pentru managementul serviciilor de inteligență artificială generativă”. Termenul „inteligență artificială generativă” înseamnă tehnologii pentru generarea de text, imagini, sunete, videoclipuri, coduri și alte conținuturi bazate pe algoritmi, modele și reguli.

Kremlinul intenționează să reglementeze activitatea în domeniul inteligenței artificiale, așa cum reglementează internetul.

Kremlinul: „Orice medicament, dacă este folosit incorect, se transformă în otravă”

„În ceea ce privește punctul de vedere al celor care vorbesc despre pericolele AI, știți că orice medicament, dacă este folosit incorect, se transformă în otravă. Pe măsură ce AI își extinde prezența în economie, în viața publică, va fi necesară și reglementare”, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui.

  • Unul dintre cele mai populare servicii AI este ChatGPT. Este un chatbot cu inteligență artificială care este capabil să se angajeze în dialog, să compună poezie și proză, să rezume articole științifice sau să genereze imagini la cererea utilizatorilor.

Anul trecut, preotul Lukianov propusese ca smartphone-urile să nu poată fi folosite până la vârsta de 20 de ani, „până când copilul se formează, în sfârșit, ca persoană”.

Foto cu caracter ilustrativ: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News