Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au relatat cum au ajuns osemintele la Mănăstirea Dealu. „După tragica şi martirica moarte a marelui voievod, la 9/19 august 1601, pe Câmpia Turzii, aşa cum afirmă întreaga noastră istoriografie, corpul i-a rămas la locul asasinatului, fără a se cunoaşte, din nefericire, până astăzi, ceva referitor la locul în care se află. Însă, capul voievodului a fost luat de Radu Buzescu Clucerul şi adus, în anul 1603, la Mânăstirea Dealu, importantă necropolă voievodală a Ţării Româneşti. Aici a rămas, de atunci, pe vecie, ca un important loc de pelerinaj naţional pentru toţi românii.
De atunci, când a fost repusă sub piatra de mormânt, relicva nu a mai fost văzută. Doar în timpul Primei Conflagraţii Mondiale a fost mutată, pentru o scurtă perioadă, în Moldova, pentru a nu fi profanată, deoarece acolo se retrăsese familia regală şi guvernul ţării”, arată Patriarhia Română.
Din 1920 osemintele nu au mai părăsit Mănăstirea Dealu
De asemenea, reprezentanții Bisericii mai spun că în anul 1920, prin intermediul unei procesiuni impresionante, osemintele au fost readuse la Mânăstirea Dealu, iar Nicolae Iorga a cerut, în mod expres, ca „niciodată această preţioasă relicvă să nu mai părăsească sfântul locaş în care a fost depusă.
(…) De la 1600, nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriaşa lui personalitate, fără paloşul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui, de curata şi desavărşita poezie tragică”.
La 1/13 noiembrie 1600, Mihai Viteazul intra în Alba Iulia, declarându-se Domn al celor trei Ţări Române. Pentru 11 luni, Transilvania s-a aflat sub stăpânirea marelui voievod.
Săptămâna trecută, primarul Lia Olguța Vasilescu i-a rugat pe președintele Consiliului Județean Craiova și pe Înalt Prea Sfinția Sa Irineu să încerce aducerea osemintelor lui Mihai Viteazul la Craiova.