Alte sărbători cu o dată fixă vor fi de asemenea mutate, în timp ce schimbarea nu se va aplica Paștelui, deoarece data acestuia fluctuează.

Potrivit Bisericii, în ciuda deciziei Sinodului din 24 mai, parohiile și mănăstirile pot continua să folosească vechiul calendar.

Consiliul Bisericii urmează să aprobe oficial trecerea la 27 iulie 2023. Cu toate acestea, șeful Bisericii, mitropolitul Epifanie, și alți câțiva episcopi au declarat pentru BBC Ucraina că mutarea a fost decisă și se va întâmpla așa cum a fost planificată.

„Această decizie nu este ușoară, am abordat-o de mult timp, treptat, pas cu pas, și o luăm cu atenție. Dar este la fel de necesară, așa cum la un moment dat a fost necesară decizia de a introduce limba ucraineană modernă în cult în locul celei slave tradiționale, de a introduce o structură autocefală a vieții Bisericii în locul unei subordonări vechi de secole”, a spus Epifanie.

„Nu toată lumea a acceptat aceste decizii, nu toată lumea le-a susținut – dar au fost corecte și vital de necesare.”

Biserica Ortodoxă a Ucrainei și Biserica Ortodoxă Rusă folosesc, în prezent, calendarul iulian pe rit vechi. Românii și alți ortodocși folosesc calendarul iulian pe rit nou, care este coordonat cu cel gregorian (mai puțin la data Paștelui), al romano catolicilor, și ține cont de anii bisecți.

Credincioşii ortodocşi de rit vechi, inclusiv rușii, sărbătoresc Anul Nou la o săptămână după Crăciunul pe stil vechi, care este pe 7 ianuarie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News