În prima etapă, va fi ridicat un paraclis care va avea hramul Sf. Iustin Martirul și Filosoful (dată de prăznuire, 1 iunie), munca efectivă la construcție începând de marți, 5 iunie.
Totodată, slujbele religioase se vor săvârși aici zilnic. Pomenirea celor care au murit la Canal s-a făcut încă din noaptea de 1 iunie, când IPS Teodosie, împreună cu un sobor de preoți, a oficiat prima Sfântă Liturghie, continuată cu slujba de pomenire a morților.
La evenimentul sfințirii locului au participat, pe lângă sute de credincioși veniți din diferite colțuri ale țării, și patru supraviețuitori ai închisorilor comuniste: Pr. Gheorghe Oancea, George Cușa, Vlad Nicolau și Ion Negoiță. Aceștia au rememorat ororile regimului totalitar, sistemul dezumanizant la care erau supuși și bucuria că, în sfârșit, pot aprinde o lumânare pe locul suferinței lor. De asemenea, aceștia au pus, propriu-zis, piatra de temelie a paraclisului, împreună cu ierarhul locului.

Construcţia Canalului Dunăre-Marea Neagră început în 1949, proiectul fiind conceput cu un beneficiu dublu: realizarea unei căi navigabile, precum şi exterminarea celor care se împotriveau regimului comunist. Construcţia a fost sistată în 1953, însă a fost reîncepută de Nicolae Ceauşescu în 1976, iar inaugurarea canalului s-a făcut pe data de 26 mai 1984. O statistică exactă a numărului de morţi nu există, însă, victimele canalului au fost de ordinul miilor, şi au pierit în chinuri groaznice, fie de bătaie, foame, surmenaj sau de boli netratate!
 
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News