Zeci de preoți, profesori de religie, studenți la Teologie și chiar credincioși trimiși de la bisericile din zonă au fost printre participanții “Marșului pentru viață”, organizat sâmbătă, în 285 de orașe din România și Republica Moldova de mai multe organizații non-guvernamentale. “Ni s-a spus după slujbă să venim la acest miting sau ce este. Preotul ne-a spus că e bine să susținem interzicerea avortului. Eu cred ce îmi spune părintele, am încredere în el”, ne-a spus sincer o bătrânică așezată pe o băncuță din parcul de la Piața Unirii. Acolo de unde, sîmbătă, la ora 13.00, a pornit coloana formată din 5.000 de persoane. Destinația a fost Parcul Tineretului, unde după ora 15.30 a început seria de concerte. Tema celei de-a șaptea ediție a marșului, de limitare a întreruperilor de sarcină, a fost motivată prin faptul că România ocupă locul al doilea în statistica numărului de avorturi: 22.743.390 de avorturi legale, chirurgicale, doar în spitalele de stat, în perioada 1958 –2016, față de o  populaţie de 19.760.000 de persoane la 1 ianuarie 2016.

De ce s-a ascuns BOR-ul

După apariția, săptămâna trecută, a manifestului prin care Arhiepiscopia Tomisului obliga profesorii de religie să participe la “Marșul pentru viață”, Biserica Ortodxă Română (BOR) a reacționat imediat. A negat că este organziatorul evenimentului.  “Patriarhia Româna nu face parte dintre organizatori. Participarea clerului și mirenilor la acest eveniment nu este obligatorie, ci benevolă”, au precizat reprezentanți ai BOR.  Asta după ce, chiar de luni Biserica îndemna credincioșii să participe la eveniment. „în număr cât mai mare pentru a oferi astfel o mărturie vie despre importanța și sensul crestin al vieții umane, despre efectele dezastruoase ale avortului asupra familiei și societatii”.  Un reprezentant al Patriarhiei ne-a explicat că BOR nu s-a ascuns, doar că a lăsat evenimentul în organizarea unor asociații de tineri. Mai mult, conducerea Bisericii s-a temut de eventuale incidente sau de catalogări că a rămas cu o mentalitate învechită. Cât despre incidente, aceasta nu au avut loc, cei care nu au fost de acord cu acest marș, s-au mărginit să scrie cu voprea mesaje împotriva BOR pe Bulevardul Dimitri Cantemir, arteră pe care au trecut participanții la marș. Așadar, deși oficial marșul a fost organizat de un ONG, în realitate infrastura Bisericii a fost folosită pentru realizarea evenimentului. Organizația ”Studenţi pentru Viaţă” aparține și este condusă de Alexandra-Ştefania Nadane, Ioana-Cristina Marica și Ioana-Ruxandra Stavriu. Prima are mai multe articole publicate în ziarul Lumina al Patriarhiei Române.

Cu Patriarhia în umbră, Becali a ieșit în lumină

La manifestație a fost prezent și Gigi Becali, care în apropiere de Parcul Tineretului s-a pus în capul coloanei și a cântat alături de preoți.  Asta în timp ce șoferul, Ionuț Luțu – fost fotbalist, îl aștepta în parcare butonând telefonul.

Urmărește-ne pe Google News