Cu o investiție minimă, asemenea personaje care se ocupă cu comerțul ambulant pe relația România-Turcia se aprovizionează, fără excepție, din bazarele din Istanbul, locuri în care firme celebre de haine sau de încălțăminte, cunoscute la nivel mondial, au ”sosii”. Cu celebrele ”rafii” burdușite cu mii de bucăți dintr-un anume produs – parfumuri, încălțăminte sport sau haine de orice fel -, afaceriștii dâmbovițeni, clienții perfecți ai tarabagiilor turci, mai au de trecut apoi un hop până ca marfa lor să poată lua drumul pieței negre din România. Frontiera.
Autocarele care vin din Turcia sunt vizate de controale mai severe
”Am intensificat controalele mașinilor și ale autocarelor care vin Turcia. Verificările pe sensul de intrare în țară se fac mult mai minuțios, având în vedere că în foarte multe asemenea mijloace de transport descoperim zilnic marfă susceptibilă de a fi contrafăcută care ar urma să ajungă pe piața neagră din România. De regulă, mijlocul preferat de transport al acestor comercianți este autocarul, iar traficul cunoaște cote mai ridicate în preajma unor sărbători (n.r. 1 Martie, Ziua Femeii, Paște, Crăciun), când, probabil, și cererea crește”, ne-a explicat cms.șef Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului general al Poliției de Frontieră.
Vămile Giurgiu și Calafat, două puncte fierbinți pe harta bișnițarilor români. La fel și Portul Constanța
Dacă în Turcia sursele de aprovizionare ale comercianților care vânează imitații pe care apoi le vând la tarabă ca și cum marfa ar fi fost adusă de la Paris sau de la Milano sunt relativ comune, drumurile bișnițarilor români se despart imediat după ce ies din Turcia și ajung pe teritoriul Bulgariei. În funcție de piața pe care vor să o aprovizioneze cu marfa e tarabă luată la kilogram, ei își încearcă norocul fie pe la vama Calafat, județul Dolj, fie pe la cea de la Giurgiu-Rutier.
”Cei care vor să ajungă cu mărfurile în București și în zonele apropiate Capitalei vor să intre în țară pe la Giurgiu-Rutier. Comercianții care au piețe de desfacere în zona de vest a României se prezintă pentru controlul vamal la punctul de trecere a frontierei Calafat din județul Dolj. De altfel, cele două puncte de frontieră din sudul țării sunt capetele rutelor de deplasare a comercianților care aduc marfă contrafăcută din Turcia, prin Bulgaria. Portul Constanța este și el locul preferat al celor care aduc, în containere, marfă contrafăcută din China. De la malul mării, marfa poate ajunge oriunde în țară ”, a adăugat cms.șef Bădilă.
Polițiștii de frontieră învață secretele produsului original chiar de la producător
Pentru ca piața românească să nu fie totuși invadată de marfă contrafăcută etichetată cu numele unor mărci celebre, polițiștii de frontieră, mai ales cei de la cele două vămi – Calafat și Giurgiu -, sunt școliți la diferite intervale de timp de reprezentanții firmelor ale căror produse sunt permanent copiate în făbricuțe de prin Turcia. Elementele de siguranță ale produselor originale le sunt comunicate și explicate pentru a putea fi identificate pe produsele care, de multe ori, imită aproape perfect marfa de calitate.
”Există un compartiment de combatere a infracționalității format din polițiști de frontieră specializați în domeniul contrafacerilor. Dacă au suspiciuni, ei pot accesa în timp real un program intern pe calculator, chiar în timpul controlului, și se pot lămuri dacă au în față o marfă contrafăcută. Acolo (n.r. pe calculator), le sunt explicate toate elementele de siguranță care arată că produsul este original. De regulă acționăm în baza informațiilor din teren sau prin sondaj. Nu putem să controlăm toate mașinile și toate autocarele și de aceea pe piața românească mai ajung și astfel de produse contrafăcute”, explică cms.șef Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt al IGPF.
Marfă contrafăcută de un milion și jumătate de lei confiscată în ultimele zile
Numai în ultima perioadă, la frontiera de sud a României, în special la vama Giurgiu-Rutier -, au fost confiscate zeci de mii de produse contrafăcute aduse din Turcia care urmau să ajungă pe piața neagră din România. Parfumuri, haine, încălțăminte și chiar jucării cumpărate din bazarele din Turcia pentru care bișnițarii nu aveau nici un document care să le ateste proveniența și, mai ales, calitatea de produs original care e dată, chipurile, doar de eticheta prinsă de ele. Valoarea mărfurilor confiscată în ultimele zile a fost evaluată la peste un milion și jumătate de lei.
”Marfa susceptibilă de a fi contrafăcută este confiscată, iar persoanei în cauză i se întocmește dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație fără drept a unui produs ce poartă o marcă identică sau similară cu marca înregistrată. Când instanța decide aceste produse sunt distruse”, a conchis cms.șef Bădilă.