Festivalul Cireșelor este o tradiție în comuna Cireșoaia, considerată patria cireșelor din anul 1893, sărbătoare la care poate participa oricine dorește și iubește delicioasele fructe contra unei taxe de intrare de 5 lei. În schimbul acestei sume vizitatorul a putut să mănânce pe săturate cireșe din cele 10 soiuri aduse anul acesta la festival.
Prima serbare a cireşelor a fost înregistrată la Cireşoaia în anul 1883 și se ținea cam la un kilometru de sat, pe câmp, fiecare localnic aducând acolo cele mai frumoase fructe din livada proprie. Vizitatorii plăteau o sumă ca să poată intra la serbare, însă se puteau delecta cu orice soi de cireşe, în orice cantitate, pe tot parcursul zilei.
Anul acesta, din păcate, din cauza vremii capricioase, producția de cireșe este cu 30 % mai mică. În zonă a bătut gheața de foarte multe ori, a fost frig și localnicii nu au reușit să culega cireșele care sunt mai mici decât anul trecut și nici nu sunt așa de dulci pentru că nu a fost soare suficient. Din acest motiv familiile din sat nu au putut dona mai multe cireșe pentru ediția din acest an a Festivalului Cireșelor, față de anii trecuți când la dipoziția oaspeților au fost puse 2 tone de cireșe.
În Cireșoaia există sute de hectare de livezi cu cireși pentru cei aproape 2000 de săteni, livezile fiind principala sursă de venit.
Satului Cireşoaia, considerat patria cireșelor, i s-a dus faima şi peste graniţe pentru producţia impresionantă de cireşe, dar şi pentru calitatea fructelor. Aici nu există localnic care să nu aibă în spatele casei o livadă iar oamenii reuşesc, într-un an bun, să câştige suficienţi bani din vânzarea de cireşe pentru a-şi întreţine familiile şi livezile până când pomii rodesc din nou.
Legenda satului spune că prin anul 1800 în satul care pe atunci se numea Dicea ar fi slujit un preot care nu voia să cunune cuplurile decât dacă plantau 100 de cireşi. Astăzi nu se mai știe dacă povestea este sau nu una adevărată, dar se știe că în Cireșoaia există 700 de hectare de livezi cu cireși, din peste 70 de soiuri și în anii buni se exportă de aici 1000 de tone de cireșe.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro