Bistroul franțuzesc, micul restaurant cu mese îngrămădite, nu a murit deocamdată, “dar este la terapie intensivă, în comă artificială, sub asistență respiratorie, cu prognostic de supraviețuire incert”, spune pentru revista Le Point, Yves Camdeborde.
Celebrul chef francez a trecut prin bucătăriile unor faimoase restaurante, precum Ritz, Maxim’s, La Tour d’argent sau Le Crillon, este o autoritate a “bistronomiei” și un apărător al stilului de viață francez, pe care acum îl vede amenințat de coronavirus.
Una dintre bogățiile țării noastre este în pericol.
Yves Camdeborde, chef francez:
“Dacă bistrourile falimentează, dispare o bucată din identitatea noastră. Franța fără insolența chelnerilor, fără fețele de masă cu carouri roșii, fără patronul care întâmpină clienții la masă, aceea nu mai este Franța”, spune Camdeborde.
“Ca sardinele într-o conservă”
În era distanțării sociale, existența bistrourilor pare imposibilă.
“Venim aici pentru că vrem să cunoaștem oameni, să vorbim, să cântăm, să fim bucuroși. Vorbim cu mâinile și cu ochii. Ne adresăm unul altuia pe numele mic. Ne-am construit prietenii. Ne place să stăm umăr lângă umăr, cu mesele lipite, ca sardinele într-o conservă”, spune Camdeborde.
Dacă vom sta la distanțe faraonice unul față de celălalt va fi mai puțin plăcut și, înainte de toate, vom putea primi doar jumătate din oaspeți
Yves Camdeborde, chef francez:
Problema bistrourilor nu este acum doar una de adaptare, ci și una de supraviețuire financiară. Inclusiv pentru Camdeborde, al cărui restaurant se găsește în cartierul parizian Saint-Germain.
“Sunt descoperit”, spune el. “Plătesc 50.000 de euro chirie pe lună. Pe 15 iunie voi datora 150.000 de euro. A trebuit să iau un împrumut pentru a-mi finanța pierderile, dar va trebui să îl returnez. Voi avea nevoie de mai mulți ani pentru a trece peste aceste câteva luni negre”, mai spune Camdeborde.
În Spania, un tsunami economic
Problemele de adaptare la noua normalitate sunt valabile și pentru micile restaurante din Spania.
Luni, terasele s-au deschis în marile orașe spaniole, dar cu condiții stricte. Ele trebuie să opereze la 50% din capacitate și să aibă mesele la doi metri distanță una de cealaltă.
Consiliul municipal din Madrid a asigurat că cele 5.323 de terase ale orașului se pot extinde pe cât posibil pe spațiul public, atâta vreme cât nu încurcă pietonii.
Dar Juan José Blardony, liderul unei asociații patronale de profil, Hostelería Madrid, spune pentru The Guardian că multe restaurante nu își vor putea permite să redeschidă.
“Cele mai multe restaurante au doar terase mici, așa că nu este viabil pentru ele să redeschidă doar pentru două-trei-patru mese”, spune Blardony.
Credem că va exista o cerere din partea oamenilor din Madrid, dar cele mai multe terase sunt prea mici. Pentru a le redeschide trebuie să scoți oamenii din șomajul tehnic. Asta ne sugerează că nu vom vedea mai mult de 5% dintre terase deschise.
Juan José Blardony, președintele Hostelería Madrid:
Situația este similară în Barcelona, unde municipalitatea a permis restaurantelor cu terase să le extindă pentru a face loc altor patru mese, fiecare cu patru scaune.
Dar ele pot fi extinse doar pe străzi sau în parcări, nu pe trotuare.
“În realitate, posibilitatea extinderii teraselor este limitată, iar procesul va fi foarte greoi”, spune Roger Pallarols, președintele unei asociații patronale.
Este încă neclar cum vor fi aplicate aceste reguli în zonele pietonale precum la Rambla, unde terasele pot ocupa doar 15% din suprafața totală a zonei.
Cele mai multe restaurante vor rămâne cu jumătate din numărul de mese, în cele mai multe cazuri între două și patru – timp de luni, în vreme ce vor trebui să plătească chiria și personalul. E imposibil. Vom avea un tsunami economic, iar politicienii nu fac nimic.
Patron de restaurant din Barcelona:
Cel mai probabil, majoritatea patronilor vor deschide la finalul lunii iunie, când, dacă toate merg bine, Madridul și celelalte orașe mari vor intra în ultima fază a ridicării restricțiilor, ba mai mult, se vor pregăti de primirea turiștilor.