După anunțul Tesla, cotaţia bitcoin a urcat luni la prânz până la un nivel record de 43.625 de dolari.
De asemenea, și alte criptomonede mai mici, ethereum şi XRP, care tind să evolueze în tandem cu bitcoin, au urcat cu 5% şi, respectiv, 4%.
Tesla Inc a anunţat că a investit aproximativ 1,5 miliarde de dolari în bitcoin şi ar urma să înceapă să accepte plăţi pentru maşinile sale şi alte produse în viitorul apropiat.
Decizia face parte din politica de investiţii a companiei şi este menită să diversifice şi să maximizeze câştigurile. Conform politicii sale de investiţii, Tesla a investit în bitcoin 1,5 miliarde de dolari şi ar putea „achiziţiona şi deţine active digitale ocazional sau pe termen lung”, se arată în comunicatul Tesla.
În urmă cu zece zile, miliardarul Elon Musk, şeful Tesla, a adăugat eticheta #bitcoin profilului său de pe Twitter, ceea ce a dus la creşterea cotaţiei bitcoin.
Ulterior, Elon Musk a renunţat la această etichetă, dar a continuat să vorbească despre criptomonede cu cei 46 de milioane de urmăritori pe Twitter.
Cotaţia bitcoin a urcat luna trecută până la un nivel record de 38.655 de dolari, ceea ce înseamnă o creştere de peste 900% comparativ cu valoarea de 3.859 de dolari înregistrată în luna martie a anului trecut.
Acest lucru s-a datorat, în bună măsură, creșterii cheltuielilor în întreaga lume pentru a contracara impactul economic al pandemiei de coronavirus, ceea ce a alimentat temerile privind inflaţia şi devalorizarea dolarului american.
Mai mult, criptomonedele câştigă teren şi în rândul investitorilor obişnuiţi, care sunt din ce în ce mai convinşi că bitcoin va fi un activ de durată şi nu o bulă speculativă, cum se tem unii analişti şi investitori.
Dar caracterul anonim al bitcoin a sporit temerile că ar putea fi utilizat în activităţi de spălare de bani sau alte acţiuni ilegale.
Sectorul criptomonedelor încă este uşor reglementat sau nereglementat, deşi au apărut standardele globale în domenii cum ar fi combaterea spălării banilor (AML).
În Uniunea Europeană nu există reglementări specifice cu privire la monedele digitale, deoarece acestea au fost considerate prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.
Însă planurile celor de la Facebook au tras un semnal de alarmă, astfel că, în prezent, blocul comunitar vrea să determine G20 să adopte măsuri globale cu privire la criptomonede.
FOTO: EPA