Bitcoin a depășit joi nivelul de 40.000 de dolari, iar vineri se tranzacționa la 41.823 de dolari pe unitate, cel mai mare nivel din istorie, după ce și-a dublat valoarea în doar 17 zile.

Capitalizarea totală a tuturor criptomonedelor a depășit pentru prima dată o mie de miliarde de dolari, potrivit CNBC.

Din acest total, valoarea Bitcoin este de 756 de miliarde de dolari, conform datelor furnizate de platforma CoinMarketCap.

De la începutul anului trecut, valoarea Bitoin a crescut de mai bine de cinci ori, ca urmare a cererii mari generate de pandemia de coronavirus și a speculațiilor.

Investiții prin aplicații

Pe lângă tranzacționarea pe platformele specializate, precum Coinbase și Bitstamp, oamenii simpli pot cumpăra criptomonede prin aplicații populare, precum Square, PayPal sau Revolut, ceea ce a generat un nou aflux de doritori.

De asemenea, mai multe fonduri au început să investească în monede virtuale.

De altfel, cel mai performant fond din SUA de anul trecut a fost unul care a investit în Ethereum, a doua monedă virtuală ca popularitate.

Și-a dublat valoarea în doar 17 zile

Bitcoin a început anul 2020 la 7.200 de dolari. Acesta a încheiat anul trecut cu o valoare de 28.758 dolari în data de pe 31 decembrie, în vreme ce pe 1 ianuarie se tranzacționa la 29.264 dolari.

Randamentul pe anul 2020 a fost de 296%, față de o creștere de 43% a indicelui bursier Nasdaq, arată Yahoo Finance.

Bitcoin a depășit 30.000 de dolari pe 2 ianuarie, iar în data de 7 ianuarie a atins 40.000.

Vineri, 8 ianuarie, valoarea acestuia a ajuns la 41.823 dolari.

A fost nevoie de zece ani pentru ca Bitcoin să ajungă la 20.000 de dolari pe majoritatea platformelor de tranzacționare. Apoi valoarea s-a dublat în numai 17 zile.

„Mama tuturor bulelor”

Cine a investit zece mii de dolari în ianuarie 2020 a realizat deja un profit de 44.000 de dolari dacă și-a menținut investiția până acum.

Totuși, investițiile în Bitcoin și în celelalte monede virtuale sunt foarte riscante. Autoritățile din întreaga lume sunt îngrijorate că prin intermediul acestora se finanțează terorismul și se face spălare de bani.

Băncile centrale sunt și ele îngrijorate că pierd controlul banilor dacă aceste instrumente devin tot mai populare.

Analiștii avertizează că urmează o mare corecție. Bank of America a scris, vineri, într-o notă, că Bitcoin a depășit toate celelalte bule speculative din istorie, precum bula dotcom din anii 2000 sau bula aurului din anii 1970, potrivit Reuters.

Bank of America crede că Bitcoin este „mama tuturor bulelor” speculative

George Vessey, strateg la Western Union, spune și el că deja apar semnele unei viitoare corecții, în vreme ce JP Morgan spune că nivelurile mari actuale sunt nesustenabile.

„Aurul digital”

Investitorii nu dau semne că vor ține cont de avertismente și văd Bitcoin drept un „aur digital”.

O serie de țări au devenit mai atente între timp față de monedele virtuale, dar din altă perspectivă: vor să le reglementeze și să le controleze.

China a lansat la finele anului trecut „yuanul digital”, în vreme ce Statele Unite au pus oficial sub acuzare Ripple, o companie financiară care a lansat moneda cu același nume.

Conform autorităților americane, Ripple este o ofertă financiară, nu o criptomonedă, astfel că trebuia aprobată de instituțiile de profil de peste Ocean, potrivit Business Insider.

***

„Școala de bani” este o secțiune publicistică având ca temă educația financiară, finanțată de BCR, dar cu un conținut editorial independent. Aici veți putea citi informații proaspete, analize și sfaturi despre cum să vă gestionați bugetul, soluții de economisire și despre cum să luați cele mai bune decizii în ceea ce privesc veniturile și cheltuielile personale. Interacțiunea oamenilor cu banii e un lucru care se schimbă în permanență, iar informațiile despre cele mai bune practici mondiale, despre riscuri și tendințe ne pot influența viața în bine. BCR nu are niciun control asupra acestor articole, nu le vede înainte de publicare, ele sunt scrise independent de redacția Libertatea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News