Dar, pe lângă acestea, este afectată și „minarea” Bitcoin, cea mai cunoscută monedă virtuală din lume, care a ajuns recent la 33.000 de dolari pe unitate, ca urmare a cererii mari.
Cum se „minează” o monedă virtuală
Rețeaua Bitcoin funcționează prin intermediul a sute de mii de calculatoare la nivel mondial. Acestea garantează siguranța tranzacțiilor prin realizarea de calcule complexe.
Creatorul Bitcoin, Satoshi Nakamoto, a gândit în urmă cu 13 ani o metodă pentru a-i răsplăti pe cei care fac posibile tranzacțiile și a realizat un mecanism prin care aceștia primesc înapoi bucăți de monede virtuale atunci când fac calculele ce garantează corectitudinea tranzacțiilor.
Acest lucru se numește „minerit” și nu are nimic în comun cu mineritul clasic. China este cel mai mare „miner” al lumii, adică are cele mai multe calculatoare care produc Bitcoin.
Raționalizarea energiei după o dispută cu Australia
Din cauza crizei energetice, China încearcă acum să raționalizeze electricitatea, fapt care amenință funcționarea rețelei de mineri Bitcoin.
China nu mai primește nave cu cărbune din Australia, după ce aceasta din urmă a cerut o anchetă internațională în privința noului coronavirus și a modului în care Beijingul a gestionat pandemia.
La aceasta se adaugă înghețarea turbinelor eoliene și problemele în alimentarea cu cărbune din Rusia.
Lipsa cărbunelui din China a dus deja la pene de curent în provinciile Zhejiang, Hunan, Jiangxi, Shaanxi și Guangdong, iar South China Morning Post a numit penele de curent drept cele mai grele din ultimul deceniu.
Consum imens pe o singură tranzacție
„Minarea” de Bitcoin este energo-intensivă: o singură tranzacție de Bitcoin consumă echivalentul consumului unei locuințe timp de 23 de zile, iar amprenta de carbon pentru o singură tranzacție este similară cu vizionarea a 54.563 de ore de clipuri pe YouTube sau cu 736.002 tranzacții Visa.
Conform Digiconomist.net, consumul anual de energie necesar pentru menținerea rețelei Bitcoin este de 77 TWh, echivalent cu consumul statului sud-american Chile, iar emisiile de dioxid de carbon sunt de 36,95 milioane de tone, cât emite anual Noua Zeelandă.
Bitcoin a depășit de curând 33.000 de dolari pe unitate.