Prima zi de școală la Bivolari a presupus, conform directorului Școlii Gimnaziale, Constantin Țâru, discuții telefonice între părinți și elevi cu profesorii și în special cu diriginții.
Doar 60% dintre elevii comunei dispun, conform statisticilor Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Iași, de tehnologia necesară pentru a putea participa la ore online, așa cum prevede scenariul roșu. De aceea, școala a decis să implementeze un sistem cu lecții și teme “la pachet”.
Conform directorului, se vor face grupe de elevi care să vină, conform unei programări, la sediul școlii să ia plicuri cu teme și lecții pe care, după ce le fac acasă, să le înmâneze șoferului de microbuz, în plicuri sigilate.
Au mai fost discuții ca temele să fie duse/aduse de poștaș, dar directorul unității de învățământ spune că astfel de idei nu sunt fezabile, fiindcă “documentele școlii nu trebuie să ajungă pe mâna oricui”.
Am avut o discuție cu primăria, primarul mi-a zis așteptați că o să rezolvăm cu tabletele, deci nu pot să fac altceva. Vrem să ne implicăm într-un proiect european, ca să avem stocuri de tablete în școală, dar oricum va dura și, dacă, ferească Dumnezeu, mai continuă pandemia, o să le avem în școală. Așteptăm oricum să se reanalizeze situația cu centrul de îngrijire, poate o să intrăm direct în scenariul verde. Astăzi, fiind prima zi, au fost discuții între diriginți și elevi la telefon, pe Facebook, prin toate mijloacele pe care le avem.
Constantin Țâru, directorul Școlii Gimnaziale din Bivolari:
Directorul Constantin Țâru a explicat și în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX de ce s-a ales această variantă de începere a noului an școlar, deși toate școlile din comună sunt igienizate, au mobilier nou și băncile sunt așezate la distanță de un metru.
23.000 de tablete lipsă în județul Iași
Sunt șase unități școlare în comuna Bivolari care lucrează în scenariul roșu pentru cel puțin o săptămână – două școli gimnaziale, trei școli primare și două grădinițe.
Primarul comunei a refuzat să răspundă apelurilor Libertatea pentru a clarifica stadiul furnizării tabletelor către elevi, însă reprezentanții IȘJ Iași spun că deficitul de tablete la nivelul întregului județ este foarte mare – 23.000 de bucăți.
“A fost o preocupare deopotrivă a unităților de învățământ și a unităților publice locale pentru a identifica soluții pentru dispozitivele electronice în contextul în care învățarea ar trebui să se mute în online toți elevii să dispună de tablete sau laptopuri. Dintr-o estimare realizată la nivelul ISJ Iași, aproximativ 23.000 de elevi mai au nevoie de aceste dispozitive și se fac eforturi pentru achiziționarea lor”, a declarat Genoveva Farcaș, inspector școlar general.
Focar la Centrul de Asistență Medico-Socială
Comunitatea din Bivolari nu este însă îngrijorată, au explicat mai multe surse pentru Libertatea, de cifrele mari raportate de către DSP, tocmai pentru că știu de situația de la Centrul de Asistență Medico-Socială.
Unitatea medicală este subordonată Consiliului Județean din Iași și are 60 de paturi unde sunt internați bolnavi cronici cu nevoi speciale, doar adulți, care suferă de pareze, paralizii, cancer, boli incurabile, mai puțin de natură psihică, care nu au aparținători și nu pot fi îngrijiți acasă.
Acum aproape o lună au fost depistate 12 cazuri la unitatea respectivă, iar de atunci, numărul a tot crescut. Manuela Dăscălescu, medic de familie care activează în Bivolari, a explicat pentru Libertatea că 99% din angajații care lucrează în centru locuiesc în comuna Bivolari și că este posibil ca focarul să se întindă și spre sate în perioada următoare.
Momentan, pacienții infectați sunt tratați la unitatea medicală, în izolare, de către angajații care nu s-au contaminat, în timp ce personalul care s-a îmbolnăvit cu COVID-19 este izolat la domiciliu sau internat la spitalele de profil din Iași.
Se știa de mai bine de o săptămână, de când s-a făcut anunțul, că în Bivolari scenariul va fi roșu. Oamenii se așteptau, de aceea nu am avut nici solicitări de adeverințe medicale pentru începerea școlii. Aparent și elevii care mergeau la liceu la Iași vor sta acasă o perioadă, din ce am înțeles de la ei și de la părinți, și vor face ore online.
Manuela Dăscălescu, medic din Bivolari:
“Personalul din unitatea medico-socială este din comuna Bivolari și oamenii sunt potențiale surse de contaminare în familie și comunitate. Deocamdată, se pare că în comună nu sunt cazuri, ci doar la unitatea medico-socială, dar e posibil să apară de acum încolo. Nu putem vorbi de o răspândire comunitară, ci doar de procentul crescut de pacienții și personalul de la centrul de îngrijiri”, a mai spus medicul.
În total, în județul Iași sunt 353 de școli în scenariul verde, 242 în scenariul galben și cele 6 din Bivolari în scenariul roșu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro