Emisiile de carbon ar putea crește cu 16% până în 2030, potrivit ONU, mai degrabă decât să scadă la jumătate, reducere necesară pentru ca încălzirea globală să fie menținută sub limita de 1,5 grade Celsius, convenită la nivel internațional.

Greta Thunberg a citat din declarațiile premierului britanic Boris Johnson: „Nu e vorba de vreun act verde corect politic și scump de a îmbrățișa iepurași”, și din ale celui indian Narendra Modi: „Lupta împotriva schimbărilor climatice cere inovație, cooperare și putere de acțiune”.

„Să construim mai bine împreună. Bla, bla, bla. Economie verde. Bla, bla, bla. Emisii zero până în 2050. Bla, bla, bla. Asta este tot ce auzim de la așa-numiții noștri lideri. Cuvintele care sună grozav, dar până acum nu au dus la acțiune. Speranțele și ambițiile noastre se îneacă în promisiunile lor goale”, a declarat activista în cadrul discursului său.

Sigur că avem nevoie de dialog constructiv. Dar până acum am avut 30 de ani de bla, bla, bla și unde am ajuns? Încă putem rezolva problema – este posibil. Va fi nevoie de reduceri anuale imediate și drastice ale emisiilor. Dar nu dacă lucrurile continuă la fel ca acum. Lipsa intenționată de acțiune a liderilor noștri este o trădare față de generațiile prezente și viitoare.

Greta Thunberg:

Discursul Gretei Thunberg are loc cu câteva săptămâni înainte Summit-ului climatic Cop26, care va începe la Glasgow, Marea Britanie, pe 31 octombrie, și în cadrul căruia țările poluante trebuie să vină cu angajamente clare cu privire la reducerea emisiilor.

Potrivit unei cercetări publicate luni și citate de The Guardian, copiii născuți astăzi vor experimenta de-a lungul vieții lor mult mai multe valuri de căldură extremă și alte dezastre climatice decât bunicii lor, chiar dacă țările își îndeplinesc angajamentele privind reducerea emisiilor.

Sute de mii de persoane din 99 de țări au participat vineri, 24 septembrie, la o manifestație globală pentru mediu, solicitând acțiuni urgente pentru abordarea crizei climatice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News