Un prim avertisment este legat de identificarea și ignorarea mesajele de phishing, prin intermediului cărora escrocii cibernetici folosesc cupoane de reduceri pentru a ademeni utilizatorii mai puțin vigilenți. Practic, infractorii atrag utilizatorii cu pagini de shopping false și îi păcălesc să divulge detalii de card în schimbul unor produse care nu vor ajunge niciodată la ei.
Infractorii cibernetici își sporesc șansele de succes ale tentativelor de înșelăciune prin țintirea potențialelor victime cu mesaje care prezintă produse cu reduceri substanțiale, ceea ce determină anumiți utilizatori să încerce să le cumpere, ignorând aspecte precum reputația comerciantului sau siguranța tranzacției.
Un sfat este să nu fie cumpărate produse promovate prin e-mail-uri nesolicitate, iar magazinele online din care urmează să se achiziționeze unul sau mai multe produse trebuie să fie certificate SSL. În acest fel, o adresă de internet care începe cu HTTPS și în care apare un semn ‘lăcățel indică faptul că sunteți pe o pagină securizată, dar magazinele online respectabile furnizează și informații legate de identitate împreună cu certificatul SSL.
Specialiștii recomandă, totodată, să nu fie divulgat codul PIN în locul codului CVV (Card Verification Value) și sunt de evitat cumpărăturile online atunci când suntem conectați la o rețea wireless publică, deoarece terminalul poate fi interceptat.
‘Pe cât posibil, faceți cumpărături online de acasă. Este riscant să cumpărați în timp ce sunteți la serviciu, la bibliotecă, într-o cafenea, în laboratorul școlii unde computerele pot fi folosite de alte persoane. Aceste sisteme pot fi monitorizate prin mecanisme de supraveghere. Asigurați-vă că folosiți o soluție de securitate care blochează și reclamele periculoase. Mențineți-vă întotdeauna browser-ul și soluția de securitate actualizate. Troienii bancari și virușii cu componentă de rootkit sunt amenințări în creștere. Aceștia fură informații bancare, monitorizează tranzacțiile sau se autentifică în conturile bancare în timp ce stau ascunse în sistem. Verificați-vă regulat conturile în special înainte și după tranzacțiile online, pentru a fi siguri că totul este în regulă, subliniază experții în securitate cibernetică.
Black Friday în magazinele online
Cel mai mare jucător din piața de shopping online, eMAG, organizează Black Friday pe 18 noiembrie și vine cu peste 1 milion de produse în ofertă. Reducerile eMAG vor fi cuprinse între 30% și 80%. Veți putea achiziționa la prețuri speciale televizoare, telefoane mobile, laptopuri, frigidere, mașini de spălat, produse de îngrijire personală și cosmetice, jucării, cărți, produse pentru casă şi grădină, articole sportive, produse pentru copii, produse pentru mașină. De asemenea, aceștia vor avea la dispoziție în premieră 1.500 de produse din categoria Smart Home.
Anul acesta, peste 2.000 de magazine partenere eMAG Marketplace sunt pregătite cu promoții pentru Black Friday, dublu față de anul precedent. Oferta de anul acesta cuprinde peste 40.000 de televizoare, peste 20.000 de laptopuri, 50.000 de smartphone-uri, 17.000 de frigidere, 100.000 de electrocasnice mici (mixere, roboți de bucătărie, espressoare, fiare de calcat și altele), 110.000 jucării și jocuri și chiar 20.000 de anvelope.
În cazul evoMAG, reducerile sunt de maximum 90%. Reducerile de anul acesta din perioada de Black Friday vor viza aproximativ 25.000 de unităţi şi vor cuprinde aproape toate categoriile de produse existente pe evoMAG.ro. Spre exemplu, clienţii vor putea să cumpere televizoare cu 50% mai ieftine, telefoane mobile cu preț redus la jumătate, şi laptopuri începând cu 799 lei.
Citește și: Haine ieftine pentru copii, de Black Friday 2016, în România