„Vrem să avem timp ca până la mini vacanţa de 30 noiembrie – 1 decembrie, când va fi, că variază în fiecare an, să livrăm tot. Va fi o singură zi”, a declarat Iulian Stanciu, directorul general al eMag și acționar minoritar al companiei.

În mod normal, Black Friday are loc în prima zi de după Ziua Recunoștinței din SUA, ceea ce înseamnă sfârșitul lunii noiembrie.

Numai că retailerii din România preferă să țină evenimentul de reduceri înainte cu o săptămână pentru că pe 1 Decembrie este ziua națională a României, iar clienții riscă să aștepte foarte mult timp pentru comenzile făcute.

Aceasta este una dintre cele mai aglomerate perioade ale anului, astfel că societățile curierat și logistică fac față cu greu.

Comercianții câștigă, clienții câștigă

Black Friday este dedicat cumpărătorilor care decid să profite de această ocazie unică pe an pentru a profita de cât mai multe reduceri.

Pentru comercianţi, aceasta este una dintre cele mai profitabile zile din an, deoarece acum se fac cele mai multe cumpărături. Unele reduceri ajung chiar și până la 90%.

Totuși, mulți comercianți profită de apropierea evenimentului pentru a crește prețurile din care apoi să facă ”reducerile”. De multe ori, clienții ajung să plătească chiar mai mult față de alte perioade ale anului.

eMag a realizat în acest an ghiduri pentru comercianții din Marketplace, compania instruindu-i pentru ca aceștia să seteze corect reducerile.

Concomitent, eMag susține că de Black Friday va avea prețuri cu cel puțin 10% mai mici decât cele ale competitorilor și că 90% din produsele aflate la promoție de Black Friday vor avea în acel moment cel mai mic preț din an.

Ce trebuie să faci ca să nu iei țeapă

Dacă vreți să vă achiziționați ceva, aveți grijă să vă urmăriți produsul favorit la mai multe companii. Puteți compara prețurile de pe eMag, Altex, Media Galaxy, Flanco, dar și pe site-urile operatorilor de telefonie, precum Orange, Vodafone, Telekom sau RCS-RDS.

Salvați pagina produsului la favorite și faceți capturi de ecran pentru a avea exact prețul.

De asemenea, puteți folosi comparatoare de prețuri, precum Compari.ro și Price.ro, care îți arată prețul aceluiaș produs pe mai multe site-uri.

Trebuie să știți, însă, că nu toate sunt înscrise. Spre exemplu, prețurile de pe eMag sau Altex nu apar, după cum nu apar nici ofertele retailerilor traditionali precum Auchan sau Carrefour.

Cum se formează prețurile

Prețurile promoționale de Black Friday trebuie să fie mai mici decât cele din ultimele 30 de zile, conform Legii 650/2002.

Problema este că un studiu al Consiliului Concurenței a arătat că 80% din promoțiile analizate de către instituție s-au dovedit a fi false sau înșelătoare.

În caz că ați reperat o astfel de promoție falsă sau ați fost păcălit, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) este instituția la care trebuie să vă adresați. Aceasta a realizat anul trecut și un ghid de cumpărături, cu sfaturi pentru consumatori.

Nu cumpărați nimic în următoarele săptămâni

De asemenea, pentru a evita o țeapă nu trebuie să cumpărați nimic de valoare în următoarele săptămâni, până la data de 16 noiembrie.

În cazul în care încă nu v-ați decis ce să achiziționați, aici există un top cu produsele care vor fi la promoție.

În cazul în care sunteți în căutarea unui televizor, puteți consulta ghidul alcătuit de către Libertatea în acest sens.

 
 

Urmărește-ne pe Google News