Cuprins:
Veștile cu privire la iminența unei pene de curent – a unui blackout – în Europa au început să circule pe rețelele sociale, după ce au fost preluate într-un stil alarmist de la sursa inițială: Ministerul Apărării din Austria.
Informațiile au stârnit îngrijorare, în contextul crizei energetice pe care o traversează omenirea.
Dar realitatea este ceva mai nuanțată. Autoritățile austriece se pregătesc într-adevăr pentru un posibil blackout care ar putea sau nu să aibă loc în următorii ani.
Dar pregătirile de acest gen sunt normale și vizează și alte posibile amenințări: terorism, dezastre naturale, migrație sau atacuri cibernetice.
Autoritățile din întreaga lume fac, de altfel, pregătiri constante pentru o serie de amenințări, de la cutremure la inundații, terorism sau inclusiv pene de curent. Doar unul dintre exemplele banale este cel al Canadei, care are chiar un site dedicat situațiilor de urgență în care oferă recomandări populației pentru tot felul de riscuri, inclusiv cel al unui blackout.
Iar blackout-uri au mai avut loc de-a lungul timpului, din cauze diverse, doar câteva exemple fiind cele din Liban, recent, China, în America de Nord sau Brazilia.
Ce spune Ministerul Apărării din Austria despre un posibil blackout
Ministerul Apărării a demarat în luna octombrie o campanie de pregătire a populației și a autorităților pentru o posibilă pană de curent.
„Un scenariu realist, cum ar fi o pană de curent la nivel european, este oricând posibil”, a explicat ministrul apărării de la Viena, Klaudia Tanner, citat de APA-OTS, agenția de presă austriacă.
Ea a vorbit despre campanie și pe pagina sa de Instagram. „Este un risc realist și în același timp subestimat”, a spus oficiala.
În cadrul campaniei, peste 2.000 de municipalități au primit fluturași de informare, care previn cu privire la acest scenariu și oferă informații și sfaturi pentru populație.
Forțele Armate Austriece, responsabile pentru intervenția în cazul unei astfel de crize, au anunțat și ele că se pregătesc pentru un blackout, urmând ca toate cazărmile militare să fie autosuficiente până în 2025.
Cât de iminent este un blackout? O informare de pe site-ul Ministerului Apărării spune că „experții se așteaptă la un blackout în următorii cinci ani”.
Iar un articol de pe site-ul radiodifuzorului public național din Austria îl citează pe ministrul apărării, care spune că pregătirea cazarmelor este necesară, deoarece „întrebarea nu este dacă, ci când va veni un astfel de blackout”.
Însă preocuparea ministrului apărării pentru o astfel de criză nu este nouă.
La începutul lui 2021, ea justifica suplimentarea finanțării forțelor armate, vorbind despre posibile riscuri la adresa țării. „Anul 2020 ne-a arătat unde ar trebui să fie prioritățile. Trebuie să ne concentrăm pe amenințările teroriste și consecințele lor, spre exemplu, un blackout”, a spus Klaudia Tanner.
Iar pana de curent a fost enumerată și în vara lui 2020, printre posibilele amenințări. Într-un articol postat pe site-ul Doppeladler, o platformă despre istoria militară austriacă, se menționează faptul că guvernul ia în calcul posibilitatea unui blackout, dar și a unui dezastru natural, a migrației, a unei pandemii sau a unor atacuri cibernetice.
Cum se manifestă un blackout
Un blackout este o criză prelungită de curent, în care majoritatea sistemelor care funcționează pe bază de energie electrică se prăbușesc.
Este de așteptat ca toate rețelele care funcționează pe bază de curent electric să nu mai funcționeze, spune Ministerul Apărării. Asta înseamnă: telefoane, internet, bancomate, sisteme de plăți, benzinării, semafoare, trafic feroviar, o parte a transportului public, lifturi.
Totodată, precizează oficialii austrieci, este posibil ca sistemele de livrare a produselor alimentare, de igienă sau a medicamentelor să nu funcționeze. Ocazional sunt de așteptat și probleme cu furnizarea apei.
Oficialii austrieci estimează că va dura cel puțin o zi până când rețeaua electrică va funcționa din nou în Austria și în jur de o săptămână pentru întreaga Europă.
Dar va fi nevoie de alte câteva zile pentru ca internetul, telefoanele și toate celelalte sisteme să reînceapă să funcționeze.
Blackout-uri au tot existat în alte colțuri ale lumii. Cauzele unui blackout pot fi diverse.
China s-a confruntat în toamna aceasta cu o serie de pene de curent, în unele zone ale țării, cauzate de consumul intens și de faptul că oferta de energie nu făcea pur și simplu față cererii.
În SUA și Canada, zeci de milioane de oameni au fost afectați în 2003 de o pană de curent generată de cauze multiple, inclusiv erori umane și probleme de software, care a durat între câteva ore și câteva zile, în funcție de regiune.
Iar în octombrie, Libanul s-a confruntat cu un blackout de 24 de ore, după ce a rămas pur și simplu fără combustibil, pe fondul crizei economice și financiare din care țara nu mai reușește să iasă.
Ce recomandă Ministerul Apărării din Austria în cazul unui blackout
Mesajul de pe site-ul Ministerului Apărării din Austria oferă o listă de obiecte și provizii pe care gospodăriile ar trebui să le aibă pregătite în avans.
- radio cu baterii
- lanterne (inclusiv suficiente baterii)
- lumânări, chibrituri
- apă (doi litri de persoană pe zi, pentru 3-5 zile), ceai, cafea, etc
- mâncare greu perisabilă pentru două săptămâni (paste, orez, conserve)
- medicamente pentru două săptămâni, trusă de prim ajutor
- obiecte de toaletă, saci de gunoi, bandă adezivă.
- aragaz de voiaj
- bani în bancnote mici
- saci de dormit, haine călduroase, pături
- mașina ar trebui să aibă mereu rezervorul pe jumătate plin
Oficialii austrieci recomandă cetățenilor să stabilească un punct de întâlnire cu familia, în cazul în care sistemele de comunicații nu mai funcționează.
De asemenea, este încurajată cooperarea cu vecinii pentru folosirea în comun a resurselor sau ajutarea celor care au nevoie.