„Nu există nicio dovadă că întâmplările violente de miercuri de la Parlament reprezintă un montaj comun al AUR, PSD și PNL, dar unele duhnesc a făcătură și nu am nicio îndoială că de ele profită în egală măsură toți, în raport cu electoratul țintă”, scrie Dogioiu în opinia publicată joi.

Comentariul vine după ce miercuri AUR a organizat un protest la intrările în Parlament, în contextul intrării la vot a legii „organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie”. Victime ale protestelor susținătorilor formațiunii au căzut fostul premier Ludovic Orban și liderul deputaților UDMR Csoma Botond. „Am fost scuipat, lovit, înjurat”, a acuzat Ludovic Orban.

„AUR alimentează și călărește valul de ură”

Ioana Ene Dogioiu subliniază că prezentarea acestui proiect de lege fără niciun argument de către AUR drept unul „care fură copiii” este un demers prin care se „adresează și mobilizează electoratul cel mai puțin educat, cel mai vulnerabil la angoase, panică, manipulare, conspirații”, dar că „permeabilitatea la manipulare nu înseamnă că o parte din furia acestui electorat, sărac, fără perspectivă și captiv nu e justificată”.

„Doar că AUR nu are nicio soluție pentru el, ci doar alimentează și călărește valul de ură. Nu e nimic rațional în aceste reacții, e doar emoție negativă descătușată”, menționează jurnalista.

În plus, toate aceste acțiuni ale AUR, utilizate în cei peste doi ani de când a intrat în Parlament, nu fac decât să mute atenția „de la niște subiecte pe care coaliția nu le dorește prea mult discutate”, remarcă Dogioiu.

Iar, arată ea, liderii din coaliție au utilizat din plin evenimentele de miercuri pentru a muta atenția, precum este cazul liderului deputaților PSD Alfred Simonis care a fost primul care a prezentat incidentul în care o consilieră AUR a vrut să intre în Parlament cu patru gloanțe.

„De fapt, după cum spun surse apropiate anchetei, este vorba despre 4 gloanțe, nu proiectile, deci fără tubul cartuș, fără capsă și încărcătură. Fuseseră trase, aveau striațiile specifice, după cum arată fotografiile apărute în presă”, arată jurnaista.

Nici gând de muniție. Vorba cuiva, puteau fi periculoase doar lansate cu praștia. Ceea ce nu înseamnă că nu a fost o faptă nelalocul ei, poate penală, o dovadă a unor aplecări spre violență, dar în niciun caz un pericol real.

Ioana Ene Dogioiu:

În final, ea spune că acest „blat AUR-PSD-PNL” le este benefic tuturor întrucât 2024, an cu patru rânduri de alegeri, „începe să se profileze pe tiparul: partidele clasice, cât de cât europene și democratice, versus tenebrele extremismului antieuropean, de grotă”, iar șansele ca George Simion să ajungă în turul doi al prezidențialelor „l-o fi făcut și pe Marcel Ciolacu să înceapă să cocheteze serios cu candidatura pe care anul trecut nu și-o dorea”.

Cu toate acestea, ea atrage atenția că un AUR de cel puțin 25% în Parlament poate reprezenta un pericol care să fie scăpat de sub control.

„Iar faptul că povestea cu gloanțele pare un scenariu nu înseamnă că violența și frustrarea din societate nu există, nu înseamnă că AUR nu este un partid extremist și violent, capabil de orice. E cineva sigur că va putea ține sub control acest fenomen politic și social, că el nu va devora societatea românească? Își poate asuma cineva acest risc?”, conchide Dogioiu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News