Semnificația cuvântului “astoria” are rădăcini străvechi. În mai toate culturile, are legături cu zeitățile asimilate fertilității și iubirii, iar în greacă însemnă libertate. “Astoria” ar fi de bun augur astfel, prin libertatea și prosperitatea de la sine înțeleasă, dar în România a prins o cu totul altă conotație.
Despre hotelul “Astoria” de la Gara de Nord au curs râuri de cerneală. Ar putea fi considerat unul dintre cele mai “exotice” jafuri făcute cu pixul, la adăpostul unor birouri ministeriale. Un tun dat în anii 2000 și transformat în aprilie 2017 în rechizitoriu dat spre judecare de procurorii anticorupție. Dosarul DNA strânge câteva nume nu neapărat grele, cât cu notorietate în lumea factorilor decidenți: fostul director adjunct al Societății Feroviare de Turism CFR SA, Cosmin Udor (fiul fostului șef al ISU București, generalul Aurel Udor), și fostul director general al SFT CFR SA, Luminița Laura Gliga, nepoata fostului ministru PNL al Transporturilor, Teodor Atanasiu. La aceștia se adaugă un executor judecătoresc, Bogdan Dumitrache, și un dezvoltator imobiliar, Daniel Pițurlea.
Hotelul “Astoria” a reprezentat încă din 1951 o sursă de venit pentru Căile Ferate Române. Aflat în buza coloanelor de la Gara de Nord, vadul a fost asigurat încă de la început. Doar că în 2008, în urma unor mișculații contabilicești, este executat silit ca parte a unei datorii despre care procurorii susțin că ar fi putut fi plătită cu ușurință. Și așa dispare din patrimoniul CFR.
Ceva “a sfârâit”
Societatea Feroviară de Turism SFT CFR SA, aflată, la propriu, în curtea Ministerului Transporturilor, și care deținea activul numit “Hotel Restaurant Astoria”, încheie în 2007 un contract de asistență juridică. A fost începutul sfârșitului, susțin procurorii DNA. Fără girul Consiliului de Administrație, al compartimentului financiar și al celui juridic, directorul de atunci al SFT CFR SA decide contractarea casei de avocatură “Sfârâială și Asociații“, să ajute societatea în diverse probleme de drept. Avocații taie facturi, în mare parte pentru servicii fictive, susțin procurorii, iar conducerea SFT CFR SA “uită” să le plătească. Fostul director general al SFT CFR SA, Luminița Laura Gliga, refuză în continuare plata facturilor, deși ar fi existat bani în vistieria societății. Din acest moment, un cumul de infracțiuni duc la un deznodământ demn de manualul fraudelor economice cu active imobiliare. Hotelul este pierdut de Societatea Feroviară de Turism, iar noii proprietari primesc o diferență de bani de peste 7 milioane de lei ca urmare a unei executări judecătorești “viciate”.
“Epopeea” Astoria continuă
Dosarul, trimis în judecată de DNA, se află în prezent pe rolul Curții de Apel Bucureşti – Secţia I Penală. Între timp, Ministerul Transporturilor s-a constituit parte civilă pentru suma de 7.603.115 euro.
3.203.115 euro – valoarea de piaţă a activului Hotel Restaurant Astoria (drept de proprietate asupra clădirii şi drept de folosinţă asupra terenului aferent în suprafaţă de 1.218,35 mp)
4.400.000 euro – (drept de proprietate asupra clădirii şi asupra terenului aferent în suprafaţă de 1.781,80 mp), potrivit concluziilor expertului tehnic judiciar
Sursa: Ministerul Transpoturilor
În urma executării silite, Hotelul Astoria a ajuns în proprietatea S.C. Orhideea Gardens S.R.L., singura societate care a participat la licitația organizată de executorul judecătoresc. Aceluiași executor judecătoresc, Bogdan Dumitrache, i s-a impus sechestru asigurător pe mai multe imobile. La fel și în cazul nepoatei fostului ministru al transporturilor, Theodor Atanasiu.
Banii CFR, pe apa Snagovului
O “Astoria” are Căile Ferate Române și pe malul Lacului Snagov. Un complex turistic care a înghițit zeci de milioane de euro și care ar fi trebuit, potrivit inventarului, să fie unul dintre cele mai luxoase din România. Asta dacă ne raportăm la obiectele “de patrimoniu” cu care a fost dotat imobilul sub mandatul lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al CFR S.A.
Printre investițiile “cu ștaif” făcute la începutul anilor 2000 se numără oglinzi de 48 de milioane de lei, lumânări de 5,1 milioane lei bucata sau pilote de pat de 120 milioane lei. Banii folositi pentru modernizarea complexului proveneau din impozitele de pe salariilor angajaților CFR. Banii au fost deturnați și nu au mai fost virați la bugetul de stat.
În august 2016, presa centrală constata că resortul este departe de a se ridica la standardele impuse de inventarul “completat” în anii 2000. Dincolo de gunoaiele care flancau complexul “Astoria” din Snagov, căsuțele din lemn erau abandonate și doar câțiva turiști se bucurau de facilitățile oferite. Mai mult, locurile de joacă pentru copii era pline de rugină.
În noiembrie 2016, fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu. În acest dosar au fost comasate trei cauze în care Mihai Necolaiciuc şi alte persoane au fost trimise în judecată, pentru fraude de aproximativ 56,7 milioane de euro.
În prezent, Societatea Feroviară de Turism SFT CFR SA este în insolvență. Are datorii de 4,1 milioane de euro și pierderi de peste 500.000 de euro. Compania-mamă, CFR S.A., are datorii de peste 270 de milioane de euro.
PROTOCOL ZERO, organizare impecabilă. Cine e omul care a coordonat minut cu minut funeraliile Regelui Mihai