In zona cetatilor dacice, in satele apartinatoare comunelor Beriu si Orastioara de Sus circula legenda focurilor vii. Se spune, si martorii o confirma, ca in jurul Craciunului si a sarbatorilor de Sanziene pe versantii muntilor pot fi vazute focuri vii. Acolo unde arde focul, daca se sapa, cu siguranta se gaseste o comoara. Fenomenul are si o explicatie stiintifica: aurul ingropat cocleste, formand adevarate pungi de gaz perfect retinute de solul lutos. Comorile sunt ingropate la mai putin de o jumatate de metru sub pamant. Cand gazul se acumuleaza in cantitati mari se produce o autoaprindere care genereaza focul ce poate fi vazut de la mare distanta.

Despre aurul ingropat – gasit cel mai adesea sub forma de monede (kosoni sau lysimachi) – circula, la fel, o legenda. Se spune ca, de obicei, aurul a fost ingropat in timpul invaziei romane de cate doi-trei-patru oameni. Acestia au jurat sa nu dezgroape aurul decat impreuna, facand legamant de blestem cu moarte asupra aceluia care va dezgropa fara ceilalti tovarasi aurul sau asupra altora care il vor gasi. Exista credinta ca daca unul dintre cei care au ingropat aurul a murit, ceilalti au preferat sa lase aurul sub pamant.
Sunt multi – localnici sau venetici – care au gasit aur dacic. Ca un facut, nici unul dintre ei nu s-a bucurat prea mult de comoara gasita. Despre Marcel Dobra localnicii spun ca asteptau sa i se intample o nenorocire pentru ca a pus mana pe aur jurat. Dobra avea, pana nu de mult, o firma care se tara sa traiasca. Acum cativa ani, brusc, a deschis cel mai elegant bar din Deva – RENO, din Orastie si din Brad – REX. In scurta vreme si-a cumparat un BMW de lux, un VW la fel si un Mercedes clasa E. Toate noi. Tatal sau, colonel de politie, a inceput constructia unei vile somptuoase. Localnicii asteptau sa vada ce nenorocire se va abate asupra lui. Paguba exploziei de la Brad – estimata la ora actuala la peste doua miliarde de lei – nu face decat sa intareasca credinta localnicilor in blestemul aurului.

Blestemului aurului i-au mai cazut victime de-a lungul anilor. Unul dintre primii gasitori de aur, pe numele sau Liviu Pricajan, de loc din Orastie, dupa ce a gasit monede si-a schimbat brusc cursul vietii, transformand-o in una imbelsugata, ferita de lipsuri. La ora actuala este falimentar, un om aproape scapatat. El a vandut monedele statului, beneficiind de ajutorul… unchiului lui Marcel Dobra, politist si el, care a decedat in floarea varstei. Un alt descoperitor de aur, din satul Ludesti, la scurta vreme dupa ce afacerile au inceput sa-i mearga din plin si sa devina prosper a fost lovit de un tren in timp ce se afla la volanul masinii sale. Milan Parfenie, un alt localnic, si-a strans amicii si le-a spus ca a gasit o comoara, pe care a ascuns-o intr-un loc. I-a invitat sa vina sa o vada. Mergand spre acel loc, puntea de peste un parau de nici jumatate de metru adancime s-a rupt sub greutatea oamenilor. In afara de Parfenie, nimeni nu a patit nimic. Acesta s-a inecat si comoara nu a mai fost gasita. Un lucru ciudat s-a intamplat si anul trecut. In presa locala un grup de studenti din Cluj au anuntat ca au descoperit o mare comoara pe care o ofereau spre vanzare. Familia care i-a gazduit in satul de la poalele Muntilor Orastie – sot si sotie – a murit in cateva zile. La fel, un alt descoperitor celebru, Zgavardean, si el localnic, la scurta vreme dupa ce a gasit aur si a inceput sa-si traiasca bunastarea, a calcat un om cu masina, cheltuindu-si banii pentru acoperirea daunelor. La aceasta colectie demna de povestiri horror se mai adauga alti localnici care dupa ce au gasi kosoni au orbit, mutit sau au paralizat. Recenta explozie de la Brad, prin dimensiunea pagubelor produse care – daca va fi nevoit sa la acopere – ii pot deveni fatale patronului Marcel Dobra, nu face decat sa intareasca credinta localnicilor ca “blestemul aurului” exista.

Urmărește-ne pe Google News