La Facultatea de Medicina din Bucuresti umbla o legenda potrivit careia majoritatea profesorilor de anatomie au fost blestemati si au murit de cancer la ficat, aceasta nu inainte de a surzi.
Aceasta coincidenta este interpretata de catre unii ca fiind un ”blestem al cadavrelor” tinand cont de faptul ca mortii sunt disecati, adica practic ciopartiti. Cu toate acestea, profesorul Ispas ne-a oferit si o explicatie stiintifica pentru bolile suferite de cei care lucreaza pe cadavre. ”Formolul este una dintre cele mai cancerigene substante care afecteaza foarte mult ficatul, auzul, dar si sistemul bronhorespirator. Inclusiv eu am probleme cu auzul, practic sunt surd de o ureche”, a marturisit profesorul Ispas, seful catedrei de anatomie de la UMF “Carol Davila”.
Majoritatea cadavrelor care ajung in aceasta unitate de invatamant sunt fara apartinator, adica nu au pe nimeni. Socant este faptul ca exista si oameni care decid ca dupa moarte sa ajunga la facultati, adica materiale didactice.”Este ceva exceptional sa-ti donezi corpul pentru studiul anatomiei”, mai spune, convins, profesorul.
Pe langa salile de disectie sau bazinele cu formol unde sunt tinute cadavrele, facultatea se mandreste si cu unul dintre cele mai mari laboratoare de piese de anatomie din tara. Aici sunt tinute, in borcane cu formol, parti din corpuri umane, precum cranii, membre superioare si inferioare, organe, dar si avortoni.
Medicinistii spun ca nu le este frica de cadavre, ba din contra, sunt pasionati de aceasta practica prin care invata fiecare muschi, nerv sau oscior din corpul uman. Ba mai mult, studentii ”boteaza” cadavrele pe care lucreaza cu nume comune sau hazlii. Situatia nu mai este aceeasi ca in trecut, cind se lesina in sala de disectie. Acum exista Internet, unde pot viziona cele mai macabre filme si in acest fel devin imuni la ”contactul” cu cadavrele.