Aprovizionaţi de trei reţele
“Chinezii produc marfa, care este comandată pe internet din mai multe colţuri ale lumii sau direct din «fabricile» chinezeşti. Noi suntem la graniţa a trei mari reţele de trafic de etnobotanice: Rusia, Germania, Anglia. Rusia Deşi stau la baza unor adevărate averi în România şi circulă în toată lumea fără control, etnobotanicele “se nasc” la sute de mii de kilometri, tocmai în China. Drumul lor este anevoios, iar în calea lor aceste substanţe distrug milioane de tineri în toată lumea! La noi ajung pe trei filiere separate şi împânzesc ţara. e poarta lor de intrare în Europa, marfa ajunge în Anglia şi în Germania şi de aici se răspândeşte în ţările din estul Europei. România e atacată însă din toate părţile: din Rusia, prin Ucraina şi Moldova, drogurile ajung în estul ţării, din Germania şi Anglia fie direct, fie prin Ungaria dinspre partea de vest, sau prin Bulgaria în sudul ţării”, ne-a explicat Lazăr.
700.000 de consumatori în ţara noastră
Consumul de droguri a crescut din 2009 până anul trecut, când au fost făcute ultimele statistici, de la 1,7% la 4,3%. E cel mai spectaculos avânt pe care substanţele ilegale l-au avut în toată Europa. “Problema este că la noi în ţară a scăzut îngrijorător vârsta consumatorilor, până la 14 ani. Consumul de etnobotanice este extrem de periculos pentru indivizi atât de tineri şi începe să devină o problemă naţională. Mai mult, există locuri în lume unde fenomenul este scăpat de sub control – numai în Moscova sunt oficial două milioane de consumatori. Din acest motiv îndrăznesc să acuz Comisia pentru droguri a Organizaţiei Naţiunilor Unite că nu ia măsuri pentru eradicarea fenomenului”, ne-a spus Gigel Lazăr de la CIADO.
Adaos comercial exorbitant
Preţul de ieşire de la chinezi este de aproximativ 0,50 dolari pentru un gram, primii distribuitori (Rusia, Germania, Anglia) vând substanţele cu un dolar gramul şi mai departe, în ţările din estul Europei, preţul ajunge la 9-20 de dolari/gram, în funcţie de substanţa psihotropă folosită pentru fabricarea lor.
Tot ei au făcut şi pastilele din embrioni umani
În luna mai a acestui an, un scandal imens a şocat mapamondul! Atunci, chinezii au fost acuzaţi că au introdus pe piaţă, sub denumirea de energizante, medicamente care conţineau pudră din carne de om, mai exact resturi de embrioni umani. Autorităţile vamale sud-coreene au confiscat atunci 17.500 de pastile de acest fel aduse din China încă din 2011. Acestea se vindeau pe piaţa neagră drept stimulente energizante, afrodiziace sau tratamente-minune care prelungeau viaţa. În plus, autorităţile din Coreea de Sud au mai descoperit, pe lângă resturi
El a adus prafurile în România
Supranumit “Regele etnobotanicelor”, omul de afaceri gălăţean Alin Rotaru este cel care a adus în ţara noastră, în 2008, primele pungi cu etnobotanice. El a deschis la Galaţi primele “magazine de vise” şi apoi şi-a extins reţeaua în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării. După ce a adunat o avere impresionantă, anul trecut el a renunţat la afacerile cu etnobotanice, iar acum îşi petrece mai tot timpul în Londra.