Concret, propunerea SUA prevede un proces în trei etape, început în prima fază cu un armistițiu de șase săptămâni, în care Israel să se retragă din anumite zone din Gaza și să elibereze deținuții palestinieni, iar Hamas să elibereze ostaticii israelieni răpiţi pe 7 octombrie 2023, când a început atacul. Cu toate acestea, negocierile sunt încă dificile, deoarece Hamas acuză Israelul de impunerea unor noi condiții.

„Într-o întâlnire foarte constructivă cu prim-ministrul Netanyahu astăzi, acesta mi-a confirmat că Israelul acceptă planul de compromis” al Washingtonului, a declarat şeful diplomaţiei americane, aflat la Tel Aviv. El a adăugat că acum este responsabilitatea Hamas „să facă la fel”.

Blinken, care a avut o întâlnire de două ore şi jumătate cu Netanyahu pentru a obține încetarea focului, a subliniat că ambele părţi trebuie să profite de această oportunitate pentru a ajunge la un acord după 10 luni de război.

La rândul său, Netanyahu a expus pretențiile Israelului: „Aş vrea să subliniez eforturile pentru eliberarea unui număr maxim de ostatici în viaţă, încă din prima fază a acordului”.

Cea de-a noua misiune a lui Blinken în Orientul Mijlociu de la începutul conflictului a venit la câteva zile după ce mediatorii, Egiptul, Qatarul şi SUA, şi-au exprimat optimismul că un acord de încetare a focului este aproape. Mediatorii se vor întâlni din nou în această săptămână la Cairo pentru alte discuții.

Războiul dintre Israel și Hamas a izbucnit pe 7 octombrie 2023, când militanții Hamas au intrat în Israel, ucigând aproximativ 1.200 de oameni și luând aproximativ 250 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene. Replica Israelului a ucis peste 40.000 de palestinieni, în mare parte civili, potrivit autorităților sanitare palestiniene.

Urmărește-ne pe Google News