Manifestanții s-au întâlnit la mijlocul podului

De atunci, în fiecare zi, oamenii din diferite localități din Serbia se adună pentru a păstra 15 minute de liniște, în memoria celor decedați, și pentru a cere tragerea la răspundere a vinovaților.

Marșuri, mitinguri, blocade pe drumuri publice, instituții și piețe au devenit o realitate cotidiană obișnuită în țara vecină. Sâmbătă, 22 februarie, în Belgrad a avut loc o blocadă pe un mare pod peste Dunăre, Podul Pancevo.

Manifestanții s-au adunat în fața unor biserici, una de pe un mal, cealaltă de pe celălalt mal al fluviului. Cele două coloane, cuprinzând în jur de 1.000 de oameni, în total, s-au întâlnit la jumătatea podului și au făcut schimb de stindarde.

Considerat unitate teritorială autonomă, cu propriul guvern, Belgradul a fost, de-a lungul istoriei, împărțit între otomani și Imperiul Habsburgic, distrus și reconstruit în urma conflictelor armate. În prezent, orașul cu 1,2 milioane de locuitori este administrat de consiliile locale ale celor 17 municipii componente.

Proteste organizate de studenți

La minus 5 grade, care se simțeau ca minus 10 grade, din cauza vântului puternic, protestatarii au scandat „Corupția ucide!”, au aprins torțe și au arborat steagul Serbiei pe pod. Câteva zeci de echipaje de poliție au însoțit marșul, asigurând blocarea arterelor pe care s-a desfășurat protestul.

Sârbi de toate vârstele au luat parte la eveniment, inclusiv bătrâni și copii. Organizatorii protestelor sunt studenții din toate centrele universitare, studenți cărora li s-au alăturat și organizații ale fermierilor, sindicate din transportul public, cadrele didactice. În prezent, universitățile au cursurile suspendate. De asemenea, nici o școală publică din Serbia nu mai are activitate.

Protestul a fost unul pașnic, fără incidente. Unii dintre localnicii care stau în casele de lângă Podul Pancevo s-au declarat deranjați de vuvuzele și tobe. „Sunt oameni plătiți de America să facă scandal!”, a strigat un pensionar, trecând pe lângă coloanele în marș.

Fotoreporterul Libertatea Eli Driu a surprins, din mijlocul manifestației, atmosfera de pe pod și cele mai importante momente ale blocadei din Belgrad. Simbolul revoltei este o mână roșie, trimitere la mâinile pătate de sânge ale celor răspunzători de accidentul de la Novi Sad.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 50

Vezi LIVE TEXT – Alegeri prezidențiale 2025 – turul 1. Urmărește cele mai noi informații despre prezența la vot și desfășurarea scrutinului!

Urmărește-ne pe Google News