UPDATE ora 14:45: „Am convenit că Nicolae Ciucă e cea mai bună opțiune de premier. Din multiple motive ce țin de disciplină, de momentul pandemic actual, de parteneriatele asumate de domnia sa, dar și de capacitățile sale manageriale”, a declarat Rareș Bogdan, într-o conferință de presă în fața sediului PNL.

De asemenea, Gheorghe Flutur, vicepreședintele PNL, a spus că este optimist și că PSD îl va vota pe Nicolae Ciucă pentru această funcție.

„Domnul Ciucă merge cu o forță în unanimitate a PNL spre aceste negocieri și sunt convins că va fi premierul acestei coaliții săptămâna viitoare”, a spus liberalul.

Nicolae Ciucă a mai fost desemnat de preşedinte să formeze Guvernul, după eşecul premierului desemnat Dacian Cioloş, însă nu a reuşit să obțină sprijinul partidelor astfel că şi-a depus mandatul.

UPDATE ora 14.10: Ședința PNL, care a început la ora 14.00, nu a ținut mai mult de 10 minute și a avut loc în sistem de videoconferință. Astfel, Florin Cîțu, președintele PNL, l-a propus pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier în prima parte a sistemului rotativ, au declarat surse din PNL pentru ziarul Libertatea.

Dacă va fi votat și de social-democrați, Nicolae Ciucă va sta în funcție pentru un an jumătate, după care va fi ales un premier din partea PSD.

PNL, PSD și UDMR urmează să se întâlnească azi pentru a decide care va fi primul premier în sistemul rotativ decis. Asta după ce la ultimele discuții s-a discutat despre programul de guvernare, după cum spunea atât Marcel Ciolacu, cât și Florin Cîțu.

Înainte de ședință Robert Sighiartău, vicepreședintele PNL spunea că în partid sunt mai multe variante de premier și că liberalii nu vor vota un premier din partea PSD.

„Am ținut legătura cu colegii mei și nu cred că  sunt de acord să votăm un premier social-democrat în primul an jumate”, a precizat acesta

Marcel Ciolacu, șeful social-democraților a declarat în această dimineață că a auzit din spaţiul public de la Florin Cîţu, că i l-a propus pe Alexandru Rafila premier, sugestie cu care este de acord.

„Am înţeles că avem o variantă, domnul Rafila, eu sunt total de acord. Am înţeles din spaţiul public că domnul premier intermar mi l-a propus pe domnul Rafila. Eu îmi asum, ca şi preşedinte al PSD, că îi lămuresc pe colegii mei să fie domnul Rafila prim-ministru. Eu repet, dacă domnul Cîțu mi-a făcut această propunere îl anunț că sunt de acord”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, într-o scurtă conferință de presă susținută la sediul partidului.


Astfel, azi, în jurul prânzului, liberalii se întâlnesc din nou în sistem videoconferință, au declarat surse politice pentru Agerpres. Mai mulţi lideri din partid i-au cerut aseară lui Florin Cîţu, să flexibilizeze mandatul privind premierul, astfel încât să înainteze şi alte nume, în contextul în care PSD a transmis clar, prin preşedintele partidului, că nu îl doreşte pe Cîţu premier, pentru că a fost dat jos prin moţiune de cenzură. 

Tot azi, sunt programate noi runde de negocieri între reprezentanţii PNL, PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale. Asta după ce întâlnirea dintre reprezentanţii PNL, PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale care urma să aibă loc miercuri, la ora 16.00 a fost anulată.

Numele premierului, motiv de blocaj

Atât PSD și PNL au anunțat miercuri că doresc să dea primul premier în cadrul sistemului de rotație.

În timp ce PSD a anunțat că îl propune pe Marcel Ciolacu drept premier, PNL a anunțat că dorește funcția însă nu a înaintat un nume în mod oficial. În timpul declarațiilor de miercuri seară, Florin Cîțu a explicat că prin decizia BEx de marţi, propunerea de prim-ministru poate fi orice membru al PNL.

Pe de altă parte, Cîţu a susţinut că există o rezoluţie a Consiliului Naţional al partidului care prevede că preşedintele PNL este propunerea de premier.

 
 

Urmărește-ne pe Google News