A fost semnat un proiect de OMJ comun, pentru calcularea salariilor, cu valoare de referinţă sectorială de 463,5 lei, la fel ca la restul angajaţilor din Justiţie. „Dar trebuie OMJ individuale şi fonduri pentru a ne plăti”, spune liderul de sindicat Crina Mocanu. De asemenea, ministrul justiţiei a semnat nota de fundamentare pentru plata corectă a sporurilor, conform Legii 153 / 2017.

Însă consilierii de probaţiune susţin că vor continua protestul până intră banii în conturi. „Drumul va fi lung. Evident, ni s-a cerut încetarea grevei”, adaugă Crina Mocanu.

17 direcţii de probaţiune din 44 s-au aflat azi în grevă, asigurând doar urgenţele, precum prezenţa în sala de judecată sau livrarea unor rapoarte. Deţinuţii care aşteptau deciziile de eliberare condiţionată au fost însă reprogramaţi.

Consilierii de probațiune din București au intrat în grevă generală de miercuri, 18 iulie, alături de colegii lor din județele Arad, Brașov, Cluj, Galați, Ilfov, Timiș și Vrancea, potrivit unui comunicat. Protestatarii au fost chemați, la ora 14:00, la negocieri cu reprezentanți ai Ministerului Justiției și Direcției Naționale de Probațiune.

Președintele Sindicatului Național al Consilierilor din Sistemul de Probațiune, Crina Mocanu, a vorbit, într-un interviu pentru știricurate.ro, despre problemele din sistem și ce s-ar întâmpla dacă s-ar ajunge la grevă generală în sistemul de probațiune. VEZI AICI INTERVIUL!12 deținuți de la Penitenciarul Rahova așteptau, astăzi, o decizie de eliberare condiționată, însă din cauza grevei generale, cazurile lor au intrat în stand-by. Mâine, vor fi blocate alte dosare, ale unor deținuți de la penitenciarul Jilava.

De ce intră în grevă consilierii de probațiune

Consilierii de probațiune protestează față de nerezolvarea problemelor de natură salarială pe care le-au semnalat în ultimii ani către conducerile Direcției Naționale de Probațiune (DNP) și Ministerului Justiției, care s-au acumulat în timp, culminând cu calculul incorect al salariilor tuturor angajaților din sistemul de probațiune începând cu luna ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi cadru de salarizare unitară în sistemul bugetar.

La nivel declarativ, responsabilii din DNP și Ministerul Justiției au recunoscut toate problemele semnalate de consilierii de probațiune, dar până în prezent nu au luat măsuri pentru soluționarea acestora. Numeroasele încercări ale angajaților de a obține rezolvarea acestor probleme pe calea dialogului au eșuat și au condus la decizia acestora de a intra în grevă, se precizează în comunicat.

Consilierii din cadrul Sistemului de Probațiune București aflați în grevă solicită conducerilor DNP și Ministerului Justiției să procedeze de îndată la:

  1. Calcularea corectă a salariilor conform formulei de calcul stabilită de Legea cadru de salarizare unitară în sectorul bugetar și confirmată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.
  2. Plata efectivă a sumelor de bani rezultate din calcularea incorectă a salariilor, în baza unei formule de calcul eronate, din luna ianuarie 2018 până în prezent.
  3. Elaborarea și emiterea Ordinului Ministrului Justiției (OMJ) comun și calcularea imediată a salariului având la bază Valoarea de Referință Sectorială (VRS) de 463,5 lei, conform adresei emise de ministrul justiției în luna mai 2018, în vederea emiterii OMJ individuale cu VRS 463,5 lei.
  4. Plata efectivă a drepturilor salariale în conformitate cu OMJ individuale menționate la punctul 3.
  5. Aducerea la îndeplinire a OMJ 542/05.02.2018 prin plata efectivă a drepturilor salariale restante pentru perioada decembrie 2016 – noiembrie 2017.
  6. Punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile pronunțate în favoarea consilierilor de probațiune.

Pe perioada grevei, angajații Serviciului de Probațiune București vor respecta legislația în vigoare și vor asigura serviciile esențiale aflate în sarcina instituției, reprezentând cel puțin o treime din activitatea normală.

În conformitate cu articolul 59 din Legea 123/2006 privind statutul personalului de probațiune, consilierii din cadrul Sistemului de Probațiune București vor asigura, în timpul grevei, participarea serviciului la ședințele de judecată la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpați, precum și rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către organele judiciare‘.

Consilierii de probaţiune sunt cei care verifică eliberaţii condiţionat, inclusiv condamnaţii VIP, precum Gigi Becali şi Adrian Năstase.

 
 

Urmărește-ne pe Google News