În ședința de astăzi, doar consilierii PNL și PMP au votat pentru. Consilierii USR-PLUS s-au abținut, iar cei de la PSD au ieșit din sală în momentul votului. Astfel, a lipsit un singur vot din cele 14 necesare pentru aprobarea bugetului.
Ședința a fost marcată de dispute între consilierii USR-PLUS și cei de la PNL, care s-au certat pe surse de finanțare a amendamentelor depuse de fiecare formațiune politică, cât și asupra surselor de finanțare.
În aceste condiții, neavând votat bugetul, orașul Iași nu dispune de fonduri de la bugetul național.
Chirica spune că nu mai sunt bani de salarii pentru 5.000 de angajați
Primarului Iașiului, Mihai Chirica, a declarat la finalul ședinței că, începând cu data de 28 aprilie, nu a mai avut loc niciun transfer de la bugetul statului către cel local, mai mulți angajați riscând să rămână cu salariile neplătite.
„Consecința directă este următoarea – toate salariile profesorilor din învățământul preuniversitar privat sunt blocate în acest moment. Sunt blocate toate salariile pentru cei aproximativ 5.000 de lucrători din sectorul public în momentul de față, toate transferurile către aceste instituții și sigur celelalte resurse necesare pentru furnizarea utilitățile bunei funcționări a întregului oraș. Angajamentele politice sunt ușor de sesizat, consecințele administrative mi se pare inacceptabile având în vedere abordarea domniilor voastre. Consider că am fost tratați din nou lipsă de respect”, a declarat Mihai Chirica, primarul Iașiului.
Acesta a solicitat președintelui ședinței convocării a unei noi întâlniri a Consiliului Local pentru ziua de miercuri după-amiază, pentru a se încerca un nou vot asupra bugetului.
PSD vrea să asigure majoritate, dacă PNL nu se înțelege cu USR-PLUS
Înainte de a ieși din sală, reprezentanții PSD au spus că invită cele două forțe politice care au câștigat alegerile, PNL și USR-PLUS, să își asume guvernarea locală prin votarea și implementarea bugetului. A menționat însă că, dacă aceștia nu se înțeleg, sunt așteptați la discuții la sediul PSD pentru formarea unei majorități.
„PSD păstrează aceeași linie și spune că Iașul este blocat de mai bine de șase luni de zile. Dacă nu reușiți să găsiți o cale de dialog astfel încât să guvernați acest oraș, PSD este deschis și invit atât PNL, cât și USR, la discuții pentru a asigura o majoritate”, a spus Bogdan Balanișcu, liderul consilierilor locali ai PSD.
Reprezentanții USR spun că ei au impus șapte condiții clare înaintea ședinței, vizând transparentizarea și digitalizarea activității din administrația locală. Cum nicio condiție nu a fost asumată public, au spus consilierii, votul lor va fi „în consecință”.
„Am avut condiții de bun simț care speram să fi fost acceptate de către domnul primar și cei din PNL, acest lucru nu s-a întâmplat. Erau lucruri absolut normale care trebuiau făcute ca să asigurăm o transparență mai bună și ca să avem pârghii asupra instrumentelor de control, să vedem dacă banii publici vor fi cheltuiți corect și judicios, fiindcă există suspiciuni cu privire la integritatea celui care este principalul ordonator de credite”, a spus Răzvan Timofciuc, consilier USR-PLUS.
Primul vot a fost pe 22 aprilie
Prima ședință în care s-a votat bugetul a fost pe 22 aprilie, ultima zi în care era legal posibilă aprobarea bugetelor locale – la maximum 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al bugetului statului. În caz contrar, primăriile care nu reușesc până la această dată să își definească bugetul nu mai pot utiliza decât veniturile proprii, cota defalcată din TVA și din impozitele pe venit nemaifiind livrate de la bugetul de stat.
„Alianța toxică USR-PLUS, alături de PSD, a blocat în totalitate funcționarea orașului nostru. Astăzi, USR-PLUS a dat lovitura de grație și s-a aliat cu PSD: nici Dragnea nu a reușit să frâneze atât de mult municipiul Iași cum au reușit ei astăzi. Alianța de la București nu există la Iași”, a acuzat atunci Mihai Chirica, primarul Iașiului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro