De aceea, este foarte important să ne protejăm telefonul și informațiile stocate în el în fața persoanelor străine sau chiar a atacurilor cibernetice, care sunt tot mai dese în ultima vreme.

Pentru asta este bine să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a ne securiza informațiile și aplicațiile pe care le avem în smartphone-ul personal. Pentru asta există mai multe metode de blocare a dispozitivului despre care vom vorbi în acest articol.

Cele mai sigure metode de blocare a telefonului

Setează o parolă de acces

Este unul dintre cele mai simple moduri pentru a-ți proteja telefonul mobil. De aceea, îți recomandăm să setezi o parolă clasică formată din cel puțin patru cifre (PIN).

Există și varianta blocării/deblocării ecranului cu o parolă de tip Pattern Lock. Aceasta constă în trasarea unui anumit model pe ecran și conferă un nivel bun de siguranță.

De asemenea, ai și varianta setării unei parole cu amprentă digitală sau cu recunoaștere facială.

Cele trei tipuri de parole pentru a accesa telefonul: cod PIN, model și amprentă

Instalează un antivirus

În cazul în care telefonul tău mobil nu vine cu un antivirus preinstalat este bine să instalezi un program de acest gen, care te va proteja de orice acțiune periculoasă ce ți-ar putea compromite datele stocate.

Unele antivirusuri pentru telefoane oferă posibilitatea utilizatorilor să-și blocheze cu ajutorul unei parole anumite aplicații și să beneficieze, astfel, de dublă protecție.

Instalează aplicații doar din surse sigure

Pentru a nu avea bătăi de cap, descarcă și instalează aplicații pe smartphone-ul tău doar din surse verificate, și anume Google Play și App Store.

Este indicat să ții cont de recenziile altor utilizatori despre aplicațiile pe care dorești să le descarci. De cele mai multe ori, cei pățiți vor scrie recenzii proaste și vor da una-două steluțe.

Setează blocarea automată a telefonului

Degeaba setezi o parolă dacă telefonul tău nu se va bloca automat. Majoritatea smartphone-urilor oferă posibilitatea setării unui anumit interval după care ecranul se va bloca sigur, iar acest interval este bine să fie cel mai mic, adicăî 15 sau 30 de secunde, în funcție de producător.

Actualizează telefonul periodic

Menține actualizat sistemul de operare și aplicațiile. Multe update-uri conțin patch-uri care remediază diverse vulnerabilități de securitate. Atunci când apare o nouă actualizare, instaleaz-o imediat pentru a beneficia de protecție.

Nu îți dezvălui locația

Multe dintre aplicațiile pe care le descarci și le instalezi pe telefonul tău mobil cer permisiunea să aibă acces la locația ta, la microfon, lista de contacte, mesaje, etc. Pentru a împiedica accesul la informațiile personale de pe smartphone este bine să limitezi aceste permisiuni ale aplicațiilor respective.

Criptează-ți telefonul

Cu toate că ți-ai securizat smartphone-ul cu o parolă, indiferent de care tip, este foarte posibil ca un hacker să poată accesa informațiile stocat pe telefonul tău.

De aceea, îți sugerăm să utilizezi criptarea pentru datele de pe dispozitivul tău pentru a preveni, astfel, un atac informatic.

Nu te conecta la rețele Wi-Fi nesecurizate

Accesul la rețelele Wi-Fi fără parolă implică mari riscuri. Spre exemplu, poți să fi victima unui atac informatic prin intermediul acelei rețele de Internet și să-ți fie accesate toate informațiile din telefon.

De aceea, mai bine eviți conectarea la această rețea sau poți să o faci prin intermediul unui VPN encriptat care îți va securiza conexiunea. În același timp, blochează conectarea automată la astfel de rețele.

Pentru un plus de siguranță, dar și pentru a spori durata de viață a bateriei telefonului tău, îți sugerăm să dezactivezi funcția Wi-Fi.

Blochează conectarea automată la Bluetooth

Conectarea automată prin Bluetooth dă posibilitatea hackerilor să acceseze orice informații private pe care le ai stocate pe propriul telefon.

De aceea, pentru a evita un furt informatic de date îți recomandăm să utilizezi doar conexiuni Bluetooth despre care ai cunoștință că sunt securizate.

Cel mai bine ar fi să dezactivezi funcția Bluetooth dacă nu o folosești sau atunci când încarci telefonul într-o zonă publică.

Atenție la email-urile de tip spam!

Evită pe cât posibil să deschizi pe telefon email-urile de tip spam deoarece acestea conțin de obicei attach-uri dubioase care pot fi, de fapt, viruși.

Evită, în același timp, să accesezi unele informații financiare venite pe email care par la prima vedere că au fost trimise de la banca ta. Îți recomandăm să accesezi site-ul băncii și să te loghezi cu user și parolă.

Totodată, nu îți actualiza niciodată aplicațiile prin email, ci doar prin actualizările care apar în Google Play sau în App Store.

Fă backup la datele din telefonul tău

Fă-ți un obicei din a realiza un backup pentru datele stocate în telefonul tău. Astfel, vei diminua cantitatea de informație pe care ai putea să o pierzi în cazul în care vei pierde sau îți vei strica smartphone-ul ori îți va fi furat.

Urmărește-ne pe Google News