Ziua de ieri a inceput pentru locatarii unui bloc din Zalau, judetul Salaj, cu un cosmar. In jurul orei 8.00, o bubuitura asurzitoare a spart linistea diminetii. Explozia a transformat cladirea in mormant pentru doi tineri. Alti opt oameni au fost raniti.
Explozia s-a produs din cauza unor acumulari de gaze
Deflagratia s-a produs la parterul blocului E24 din cartierul Dumbrava Nord al municipiului Zalau, cel mai probabil in casa scarii, din cauza unei acumulari de gaze. Parterul imobilului s-a transformat in cateva clipe intr-o capcana de moloz. Peretii exteriori au ‘zburat, pur si simplu, iar plafonul s-a prabusit.
Mai multi oameni au fost prinsi sub daramaturi. Din pacate, pentru doi dintre ei, blocul distrus de explozie a devenit mormant. Sotii Satmari au fost crunt loviti de soarta. Diana, fiica lor de nici 15 ani, a murit. Era o adolescenta frumoasa care se dadea in vant dupa cursurile de arte martiale pe care le frecventa. Surioara ei, Laura, de 12 ani, a fost dusa la spital in stare grava.
In apartamentul vecin, tavanul a cazut peste tanarul Paul Salajan, ucigandu-l. Baiatul se afla in dormitor cand s-a intamplat nenorocirea. Pompierii i-au scos trupul neinsufletit de sub daramaturi dupa ore de stradanii. Paul avea 21 de ani si era DJ.
Alti opt oameni au ajuns la spital. Doi dintre acestia au fost internati la oftalmologie, alti doi la chirurgie si unul la sectia de arsi. Fetita a carei sora a pierit in explozie a fost dusa la reanimare. Alte doua persoane au primit ingrijiri, dar au fost trimise de doctori acasa.
Pompierii au intrat cu grija in blocul distrus pentru ca acesta risca sa se prabuseasca. Dupa nenorocire, cladirea cu patru etaje, in care locuiau 19 familii, nici nu mai avea scari. Practic, nu exista apartament care sa nu fi fost afectat.
Autoritatile ii vor muta pe cei 50 de locatari la hotel
Autoritatile au decis sa-i cazeze pe cei 50 de locatari din imobilul afectat de explozie la un hotel pentru o perioada de cateva zile, timp in care hrana va fi asigurata de Primaria Zalau, dupa care oamenii vor fi mutati in alte locuri. Desi cei care au fost afectati de explozie au cerut Guvernului 2 milioane de lei din fondul de urgenta, suma fiind necesara pentru reconstruirea blocului care va fi demolat pentru ca structura de rezistenta a fost afectata, reprezentantii Guvernului au sustinut ca ‘daca se va stabili ca EON Gaz este vinovata de producerea tragediei, acestia vor plati. Deocamdata, fiecare familie va primi de la stat 1.000 de lei.
Pe de alta parte, autoritatile locale s-au plans ca nici unul dintre apartamente nu era asigurat. O echipa de politisti criminalisti din Capitala va efectua o ancheta pentru a stabili care au fost cauzele producerii tragediei.
Compania de gaze face ancheta
Firma EON Gaz care asigura distributia de gaze pe strada Voevodu Gelu, zona in care a avut loc deflagratia, a demarat o ancheta interna pentru elucidarea cauzelor exploziei. Purtatorul de cuvant al companiei, Oana Trandafir, a declarat ca indiferent de rezultatele anchetei, institutia va acorda un ajutor financiar de urgenta de cate 3.000 pentru fiecare familie afectata in urma deflagratiei. Mai mult, EON Gaz isi exprima regretul fata de familiile victimelor acestei tragedii, provocata de o acumulare de gaze.
„Am facut zeci de reclamatii!”
Locatarii blocului care a sarit in aer spun ca au sesizat de zeci de ori compania EON Gaz ca in imobil persista un miros intepator, care prevestea o nenorocire. ‘Chiar joi am sunat din nou. Si mi-au raspuns ca este normal sa miroasa fiindca au introdus butan pe conducte. Nici macar nu au venit sa vada despre ce e vorba, ne-a povestit Valeria Barna.
O alta supravietuitoare a dezastrului, jurnalista Claudia Simon, de 18 ani: ‘Nu pot sa imi stapanesc lacrimile si groaza. Am copilarit cu cei care si-au pierdut viata. Nu pot sa inteleg de ce nu au venit cei de la Gaze sa verifice daca exista scurgeri. Am facut zeci de reclamatii!.
Alte deflagratii de proportii
O serie de explozii au afectat in ultimii ani zeci de imobile din tara. Cel mai recent incident de acest gen s-a produs anul acesta, pe 16 august, intr-un bloc din Constanta, cand un fotbalist al echipei Farul din localitate a suferit rani la picioare dupa ce i-a explodat butelia in casa. Anul trecut, pe 21 decembrie, in judetul Sibiu, o casa a fost daramata, iar sase avariate dupa ce o improvizatie facuta la instalatia de apa calda a declansat o deflagratie de proportii.
Un alt eveniment tragic a avut loc in Bucuresti, pe 17 iunie 2005. Doua persoane au murit si alte sapte au ajuns in stare grava la spital in urma unei explozii la un imobil din cartierul Colentina, provocata de o acumulare de gaze. Tot in Capitala, la inceputul lunii iulie 2003, sase apartamente aflate intr-un bloc din zona Domenii au fost distruse de o explozie. Nu mai putin de 11 persoane au fost ranite.