Grupul de țări invitate să se alăture BRICS ca „state partenere” include Turcia, Indonezia, Algeria, Belarus, Cuba, Bolivia, Malaezia, Uzbekistan, Kazahstan, Thailanda, Vietnam, Nigeria și Uganda.

Primele tensiuni în cadrul BRICS: Venezuela a fost exclusă de Brazilia

Potrivit unor surse diplomatice din delegația braziliană la Kazan audiate de Brasil de Fato, Venezuela a fost exclusă de pe listă din cauza dreptului de veto al Braziliei, care a fost prezentat în cadrul negocierilor preliminare ale summit-ului.

Ministrul brazilian de externe, Mauro Vieira, a declarat că principalele țări din BRICS au ajuns la un consens cu privire la „criteriile și principiile” care vor ghida viitoarea extindere a blocului.

„Discuția s-a concentrat pe criteriile și principiile pentru viitoarea extindere a BRICS. În prezent, sunt 10 țări membre, dar vor fi mai multe în viitor. Aceste principii și criterii au fost discutate, aprobate și convenite”, a declarat Vieira.

„Aceasta a fost sarcina noastră principală în ultimele zile. În ceea ce privește lista noilor membri, consultările vor începe în curând. Președinția rusă se va consulta cu fiecare membru actual și vom anunța țările. Dacă nu până la sfârșitul anului, atunci anul viitor”, a adăugat el.

Documentul final al celui de-al 16-lea Summit BRICS, „Declarația de la Kazan”, a confirmat înființarea categoriei „Țări partenere BRICS, evidențiind interesul considerabil din partea națiunilor din Sudul Global”.

Potrivit autorităților ruse, peste 30 de țări și-au exprimat dorința de a colabora într-un fel cu grupul BRICS.

Potrivit organizatorilor celui de-al 16-lea Summit BRICS, 36 de țări au trimis lideri să participe. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, participă și el la summit, stârnind critici din partea Ucrainei.

Ministerul de Externe ucrainean a criticat faptul că Guterres a acceptat invitația președintelui rus Vladimir Putin de a participa la summitul BRICS, dar s-a abținut de la „summit-ul pentru pace” privind războiul din Ucraina.

„Secretarul general al ONU a respins invitația Ucrainei la primul Summit global pentru pace din Elveția”, a spus ministerul ucrainean. „Aceasta este o alegere greșită care nu promovează cauza păcii. Nu face decât să dăuneze reputației ONU”, a spus Ministerul de Externe ucrainean.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ONU, Farhan Haque, „secretarul general va reitera poziția sa binecunoscută față de războiul din Ucraina și condițiile pentru o pace corectă și justă bazată pe Carta ONU, dreptul internațional și rezoluțiile ONU”.

Haque a subliniat că Guterres participă la summitul BRICS de la Kazan „la fel cum a făcut și în Africa de Sud, deoarece aceasta este o practică standard pentru participarea la reuniunile organizațiilor precum G7 și G20, care includ multe state importante”.

Putin a prezentat un cadru nou de plăți internaționale

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a prezentat un nou cadru internațional de plăți liderilor mondiali reuniți în Rusia. Conform Financial Times, președintele rus a dorit să arate că are puterea de a evita sancțiunile occidentale și contestă ordinea financiară globală dominată de SUA.

Putin a acuzat puterile occidentale că „folosesc dolarul ca armă”, argumentând în discursul său de la Kazan că sancțiunile împotriva Rusiei de la invazia sa pe scară largă a Ucrainei „subminează încrederea în această monedă și îi diminuează puterile”.

Principalul punct de pe ordinea de zi al summit-ului, la care au participat lideri din China, India, Iran printre alții, a fost propunerea rusă de a ocoli dolarul american prin înființarea unui nou sistem de de plăți cunoscut sub numele de „Brics Bridge”.

Folosind blockchain, jetoane și monede digitale, a fost prezentat în Rusia ca o alternativă la Swift, sistemul securizat folosit pentru a gestiona mii de miliarde de dolari în plăți bancare din întreaga lume.

„Nu respingem sau ne luptăm cu dolarul. Dar dacă nu ni se oferă șansa de a-l folosi, ce putem face? Atunci suntem forțați să căutăm alternative”, a spus Putin.

„Țările emergente non-occidentale, cum ar fi China, Rusia, India, chiar și Arabia Saudită, au același tip de îngrijorare ca într-o zi să fie eliminate de către Statele Unite din sistemul Swift”, a spus Chen Qi, profesor și expert în domeniul guvernanță globală la Institutul de Relații Internaționale de la Universitatea Tsinghua din Beijing.

La începutul acestei luni a avut loc o întâlnire între miniștri de finanțe ai țărilor care fac parte din BRICS. Numai că reprezentanții Chinei, Indiei și Africii de Sud au sărit peste întâlnirea miniștrilor de finanțe Brics, semn că nu erau interesați de propuneri.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News