Imobilul de 4 etaje situat pe bulevardul Dimitrie Pompeiu nr. 15 era ocupat ilegal de aproximativ 100 de bărbați, femei și copii. Neculai Onțanu, primarul de la acea vreme, i-a scos din clădire. A fost cea mai mare evacuare de persoane făcută vreodată în București.
Evacuarea s-a făcut dintr-un fost bloc de nefamilişti care a aparţinut Întreprinderii de Aparate Electronice de Măsură şi Industriale (IEMI), societate care l-a abandonat. Potrivit reprezentanților Primăriei sectorului 2, imobilul a fost ocupat de persoane care distrugeau clădirea şi comiteau fapte antisociale pentru obţinerea de bani necesari subzistenţei. Clădirea fusese debranşată de la utilităţi de ani de zile, dar locatarii ilegali se racordaseră la reţeaua electrică generală de unde furau curent pentru consumul propriu. “Toate persoanele care ocupau ilegal imobilul nu aveau serviciu şi trăiau în condiţii inimaginabile în mizeria pe care o produceau zi de zi”, declara atunci Neculai Onțanu.
Copil găsit în comă alcoolică, într-o garsonieră
Cu ocazia evacuării din “blocul groazei” a fost salvat de la moarte un copil în vârstă de circa 10 ani care era în comă alcoolică şi care a fost dus de urgenţă la spital de ambulanţa socială a Primăriei Sectorului 2.
::placeholdeR–>
“Din primele verificări a rezultat că minorul nu era rudă cu niciun locatar din bloc, el fiind victima unui pedofil care îl racolase în vederea întreţinerii de acte sexuale. Cercetările vor continua după ce copilul se va trezi din coma alcoolică şi va putea da declaraţii despre identitatea sa şi a persoanei la care locuia”, au transmis atunci reprezentanții.
Mulți dintre locatarii imobilului s-au opus atunci evacuării şi au ameninţat angajaţii Primăriei Sectorului 2. Ca atare, s-a recurs la încătuşarea unuia dintre protestatari.
Blocul avea un aspect dezolant. În curte şi pe etaje erau depozitate numeroase gunoaie menajere, iar pe jos erau și multe seringi. La momentul evacuării, Primăria Sectorului 2 a identificat un număr 100 de persoane din care 24 erau copii, iar 8 dintre ei cu vârsta sub 3 ani. După evacuare, blocul a fost demolat pe baza autorizaţiei de desfiinţare emisă de Primăria Sectorului 2.
Cum arată acum zona?
Reporterii Libertatea au trimis o solicitare la Primăria Sectorului 2 privind situația terenului unde a fost “blocul groazei”.
“În prezent, terenul respectiv a fost achiziţionat de o societate comercială care nu şi-a precizat încă intenţiile cu privire la o eventuală investiţie”, ne-au răspuns reprezentanții autorității publice locale.
Semnează petiția #salvatipipera
În Pipera Sud lucrează zilnic 65.000 de oameni și au la dispoziție doar 70 de locuri de parcare. Sunt peste 600.000 de călători pe lună, potrivit datelor Metrorex, și o singură ieșire de metrou la Pipera. Sunt 600.000 m² de birouri și doar două linii de tramvai.
#salvatipipera nu este un slogan, ci o necesitate. Implică-te! Semnează petiția #salvatipipera.
Urmărește grupul de Facebook #salvatipipera și povestește-ne cum îți este afectată viața de zi cu zi din cauza nepăsării autorităților. Implică-te! Semnează petiția #salvatipipera.
Campania #salvatipipera este o inițiativă a cotidianului Libertatea, susținută de Trustul de Presă Ringier România.
CITEȘTE ȘI: