Acum 30 de ani, ziua de 4 martie s-a transformat intr-un adevarat cosmar pentru bucuresteni. La ora 21.22, in doar 55 de secunde, au murit 1.424 de oameni in Capitala si 154 in tara. Cutremurul de 7,2 grade pe scara Richter, cel mai devastator produs vreodata in Romania, a ras de pe fata pamantului orasul Zimnicea si a presarat Bucurestiul cu mormane de moloz si cadavre.
Mii de locuinte s-au prabusit cu tot cu oameni. Cladirea Dunarea, Biserica Ienei si vechiul restaurant Continental au disparut. Unele au fost reconstruite, in timp ce altele parca nici nu au fost vreodata acolo. La trei decenii de la acea noapte fatidica de 4 martie, supravietuitorii povestesc cu groaza momentele prin care au trecut.
Dragomir Gheorghe (93 de ani) era in masina pe bulevardul Magheru in momentul tragediei. Vedeam cum blocurile cad ca un castel de carti, iar oamenii erau prinsi printre daramaturi strigand disperati dupa ajutor. Pe moment nu am putut sa-i ajut, ca nu vedeam nimic din cauza prafului, ne-a povestit batranul, cu lacrimi in ochi. Imprejurul lui, toate blocurile se clatinau dintr-o parte in alta, precum copacii in vant.
„Dunarea” a cazut din cauza ca la parter au daramat stalpii de rezistenta ca sa faca o alimentara. Nu a cazut complet, dar era distrus. Nu a mai fost refacut niciodata, ne-a spus Dumitru Savu, fost profesor universitar, continuand cu glas tremurat: In Piata Universitatii, oriunde mergeam, calcam pe cadavre si auzeam gemetele ranitilor.
Peisajul apocaliptic l-a adus in tara din Nigeria si pe presedintele de atunci, Nicolae Ceausescu, care a ordonat in acele momente refacerea Bucurestiului in cel mai scurt timp si construirea Casei Poporului.
Pagube materiale de 2 miliarde $
Cutremurul din 1977 a ucis o serie de personalitati ale vremii, printre care si pe Toma Caragiu, aflat in cladirea Continentalului. Romania a pierdut atunci 1.578 de oameni, iar 11.300 au fost raniti. S-au prabusit 35.000 de locuinte, iar pagubele materiale au fost de doua miliarde de dolari. Potrivit seismologilor, cutremurul s-a produs la 109 km adancime, a avut epicentrul in zona Vrancea, iar undele sale s-au propagat atat pe verticala, cat si pe orizontala, rezultand o unda de soc echivalenta cu 50 de bombe atomice precum cea de la Hiroshima.
A fost scos de sub daramaturi dupa 5 zile
Sorin Crainic a devenit celebru in 1977 dupa ce plansetele mamei sale au sensibilizat-o pe Elena Ceausescu. In timpul plimbarilor facute pentru evaluarea dezastrului, familia prezidentiala a fost implorata de mama lui Sorin sa ordone reinceperea cautarilor printre ruinele blocului de la Continental. Tanarul descoperit dupa 5 zile se afla in stare foarte grava, dar si-a revenit miraculos. El a fost vizitat la spital chiar de Ceausescu.
Centrul Bucurestiului, ridicat din ruine
Restaurantul Continental
Blocul in care era restaurantul Continental s-a prabusit complet. Aici a murit Toma Caragiu
Constructia a fost refacuta din temelii si acum pare deja veche in comparatie cu cladirile moderne
Blocul Wilson
Blocul Wilson, unul dintre cele mai vechi din Capitala, s-a prabusit partial, doar pe partea dinspre intersectie
La refacerea blocului Wilson nu a fost respectat perfect vechiul model, dar la parter sunt tot spatii comerciale
Blocul Dunarea
Blocul Dunarea, aflat in spatele Universitatii, a fost demolat in urma cutremurului, fiind distrus complet
Pe locul unde inainte de 1977 se afla blocul Dunarea sunt acum un restaurant si o fantana arteziana
Blocul Scala
Doar o gramada de moloz. Atat a ramas din blocul Scala dupa 77. Si aici au fost gasiti supravietuitori
Blocul Scala a fost reconstruit in totalitate, fiind lipit de corpul de cladire ramas in picioare
A facut mai multe victime decat cinci seisme la un loc
Cutremurul din 4 martie 1977 a facut mai multe victime decat restul cutremurelor mari produse vreodata in Romania la un loc. Din anii 1800 pana in prezent, au fost inregistrate 6 cutremure puternice care au afectat Bucurestiul: in 26 octombrie 1802; in 23 ianuarie 1838 (7,2 grade Richter); 10 noiembrie 1940 (7,5 grade Richter); 4 martie 1977 (7,2 grade Richter); 30 august 1986 (7 grade Richter) si 30 mai 1990 (6,7 grade Richter).