Recent, Ciprian și-a găsit parbrizul spart, iar pe bancheta din spatele mașinii sale a văzut o bucată mare de tencuială. Căzuse de la un balcon de la etajele superioare. Blocul lor a fost construit prin anii 1977- 1978 și nu a fost reabilitat niciodată până acum, iar asta se vede cu ochiul liber.

Balconele necesită urgent o reabilitare. Administrația de proprietari a blocului a pus o pancartă pe care scrie “Atenție, cade tencuială!”, însă asta nu-i sperie pe copiii din zonă, care continua să se joace acolo. Și grav este că exact lângă bloc se joacă aproape zilnic mulți dintre copiii care locuiesc acolo.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Mihai Mereuță, președinte Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat ne-a explicat că, în acest caz vina revine asociație de proprietari. Așadar, Cipian trebuie să acționeze în instanță asociația de proprietari, ca aceasta să-i acopere cheltuielile pentru repararea mașinii. “Administratorul blocului trebuia să fi făcut o ședință cu proprietarii și să-i anunțe de starea în care se află imobilul. Trebuiau strânși bani pentru reparații și apoi administratorul să se ocupe ca lucrărilor să înceapă cât mai repede. Dacă proprietarii refuză să dea bani pentru reparații, administratorul poate face o listă cu respectiviii. Asta pentru că în cazul în care se întâmplă o nenorocire și cade tencuială în capul cuiva, se poate ajunge la pușcărie, iar cel care răspunde este administratorul. Eu asta tot spun și în întâlnirile pe care le am prin țară: administratorul nu este o persoană care trebuie să strângă banii pentru întreținere, cum se întâmplă adesea. Nu. El are alte obligații, printre care și aceea să asigure că imobilul pe care-l gospodărește este într-o stare bună și nu reprezintă un pericol pentru nimeni”, a spus Mereuță.

Blocul fusese prins într-un program de reabilitare termică, pe vreme lui Marian Vanghelie. Dar după ce s-a realizat repararea terasei, anveloparea a fost oprită pe motiv că s-au descoperit nereguli în proiect. De atunci, nimeni nu a mai făcut nimic. Administrația dă vina pe Primăria Sectorului 5, iar aceasta spune că este obligația administrației. În tot acest timp oamenii se roagă să nu se întâmple vreo nenorocire.

Sectorul 5, codaș la reabilitarea termică a blocurilor

Sectorul 5 se află pe ultimul loc în topul sectoarelor bucureștene în ceea ce privește reabilitarea termică. Primăria Capitalei a demarat și ea un program de anvelopare termică a mai multor blocuri din București, dar din păcate, sectorul 5 nu apare pe listă. 132 de blocuri din sectoarele 3, 4 și 6 din București vor intra în reabilitare termică. “Așteptăm, în continuare proiecte, nu doar din partea primăriilor de sector, ci și direct de la Asociațiile de Proprietari interesate. Potrivit schemei de finanțare, municipalitatea va asigura 80% din fondurile necesare din bugetul propriu sau din alte surse atrase, în timp ce în sarcina asociațiilor de proprietari rămân restul de 20%”, declara primarul Gabriela Firea în ședința CGMB de pe 17 mai 2018.

Consilierii locali ai PNL îl acuză pe primarul sectorului 5 că se împrumută 777 milioane de lei, credit cu bodândă și că astfel îndatorează cetățenii sectorului 5.  “Deși există posibilitatea ca blocurile din sectorul 5 să fie reabilitate termic cu bani de la bugetul primăriei Capitalei, fără ca cetățenii sectorului 5 să mai fie îndatorați la bănci, edilul „Zero” al sectorului 5, Daniel Florea, a preferat să ia credit cu dobândă. Motivul- ca să poată controla el contractele – și nu Municipiul București”, a transmis într-un comunicat de presă președintele PNL sector 5 Cristian Olteanu.

CITEȘTE ȘI:

PODCAST/ Mihai Șora și Oana Pelea, în mijlocul protestatarilor din Piața Victoriei. Ascultă mesajele lor

 
 

Urmărește-ne pe Google News