În ciuda creșterii explozive a produsului intern brut, pe fondul majorării salariilor în sectorul public și al reducerii taxelor, bogățiile statului din Balcani, calculată raportând activele oamenilor la venitul disponibil, rămâne la aproximativ acelaşi nivel de acum cinci ani, scrie Bloomberg.
Pentru anumite persoane, câştigurile finanţează lucruri esenţiale de zi cu zi, inclusiv alimente şi haine, de înţeles pentru o ţară în care condiţiile de trai sunt printre cele mai proaste din UE. Alţii se răsfaţă cumpărând vacanţe şi televizoare şi numai o mică parte dintre români investesc în active pe termen lung precum apartamente.
Florian Libocor, economist în cadrul BRD-Groupe Societe Generale SA în Bucureşti, afirmă că oamenii se comportă ca şi cum generozitatea Guvernului se va menţine pe termen nedefinit. Acest fapt nu poate fi posibil în condiţiile în care UE a avertizat asupra sustenabilităţii deficitului bugetar.
„Cetăţenii nu au acumulat bunăstare în ultimii ani – ei au acumulat datorii pe baza unor aşteptări pozitive. Mulţi oameni nici măcar nu au aşteptat să vadă în ce măsură promisiunile se vor materializa şi au consumat tot mai mult acumulând, totodată, datorii. La un moment dat, o corecţie este inevitabilă”, a afirmat acesta.
Uniunea Europeană estimează că economia României va creşte cu 4,4% în 2018, după un avans care a eclipsat întregul bloc comunitar în 2017. Au apărut, însă, primele constrângeri asupra populaţiei. În decembrie, inflaţia a urcat la un maxim al ultimilor patru ani şi jumătate, iar banca centrală a început deja să majoreze dobânzile, care erau la un nivel minim record din 2015. Pe pieţele financiare, ipotecile au crescut cu 15% în ultimele trei luni.
„Este poate prea târziu să obţii suficient cash pentru a amortiza şocul”, scrie agenția Bloomberg.
Citește și: EXCLUSIV/Zina Dumitrescu, dată complet uitării de fiul plecat în Elveția: «Nu m-a întrebat nimic de ea»