Chiar dacă ceilalți cumpărători resping condițiile impuse de Kremlin, alte întreruperi după oprirea fluxurilor de gaze către Polonia și Bulgaria nu sunt probabile până în a doua jumătate a lunii mai, când trebuie efectuate următoarele plăți, a declarat o persoană apropiată gigantului rus Gazprom pentru Bloomberg.

De asemenea, potrivit sursei citate, zece cumpărători europeni au deschis deja conturile la Gazprombank necesare pentru a îndeplini cererile de plată ale Rusiei, potrivit sursei citate.

Nu este clar care sunt aceste țări europene, în afară de Ungaria.

Rusia a sistrat livrările către Polonia și Bulgaria

Livrările către Polonia și Bulgaria au fost întrerupte, miercuri, după ce au refuzat condiția propusă de Gazprom de a face plata în ruble.

Rusia furnizează gaz prin conducte către 23 de țări europene. După ce UE a impus sancțiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei, Moscova a cerut ca gazele să fie plătite în ruble, începând cu 1 aprilie. Dar UE a transmis statelor membre că mecanismul propus de Kremlin, care impune deschiderea de conturi în euro și ruble la banca controlată de stat Gazprombank, ar încălca sancțiunile.

Mai mult, miercuri, Ursula von der Leyen a acuzat Rusia de șantaj după întreruperea livrărilor de gaz către Polonia și Bulgaria.

„Anunțul Gazprom că oprește unilateral livrarea de gaz către clienții din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj”, a spus șefa Comisiei Europene.

Reacția Moscovei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins miercuri acuzațiile potrivit cărora Moscova a folosit livrările de gaze naturale ca instrument de șantaj, potrivit The Guardian. El a declarat că Rusia este un furnizor de energie de încredere și nu se angajează în șantaj. Peskov  a refuzat să spună câte țări au acceptat să treacă la plata gazelor în ruble.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News