Majorarea dobânzii a venit după ce instituția condusă de guvernatorul Mugur Isărescu a anunțat că inflația a ajuns la 8,19% în decembrie și este așteptat să crească peste 10% în trimestrul al doilea, ca urmare a majorării prețurilor la gaze și electricitate.
„Efectul este scumpirea creditelor. Era de așteptat ca BNR să opereze majorarea. Băncile centrale din întreaga lume iau astfel de decizii pentru a diminua apetitul pentru consum și a combate inflația. Accesul la bani mai scumpi frânează consumul”, a declarat pentru Libertatea Adrian Bența.
Aproape 100 de lei în plus la rata lunară pentru un credit ipotecar
Creșterea dobânzilor înseamnă rate mai mari, iar acestea îi afecteză îndeosebi pe cei cu credite ipotecare, așa cum sunt cele la programul Prima Casă.
Astfel, un român care are un credit de 350.000 de lei pe 30 de ani plătea până acum o rată de 1.293 de lei, conform calculelor realizate cu ajutorul portalului Conso.ro.
Majorarea cu 0,5% duce rata lunară la 1,383 lei, un plus de 90 de lei.
Unii analiști estimează că până la finalul anului, dobanda-cheie va ajunge la 4%. Conform calculelor Conso.ro, asta ar însemna ca rata lunară să ajungă la 1.670 lei.
Banca centrală a mai majorat o dată dobânda, în noiembrie, de la 1,5% la 1,75%.
Cum variază dobânzile de la un credit la altul
Vechile credite în lei au dobânzi calculate în funcție de ROBOR. Numele acestuia vine de la Romanian Interbank Offer Rate și reprezintă rata medie a dobânzilor cu care băncile se împrumută între ele pe piața interbancară. Indicele ROBOR a crescut în ultimele zile, în așteptarea unei majorări a dobânzilor de către BNR.
Miercuri, indicele ROBOR la 3 luni era de 3,29%, în creștere față de nivelul de 3,22% înregistrat marți.
Noile credite au dobânzi calculate în funcție de IRCC, un indicator introdus în anul 2019. Acesta urmărește ROBOR, dar cu o întârziere de câteva luni.
Majorarea dobânzilor la lei nu are însă influență asupra creditelor în valută.
Creditele în euro au dobânzi care variază în funcție de EURIBOR. Acesta arată dobânzile la care se împrumută băncile din zona euro. Indicatorul variază în funcție de deciziile luate de Banca Centrală Europeană (BCE). Aceasta este așteptată să majoreze la rândul ei dobânda-cheie spre finalul anului.
În privința dolarului american, dobânzile variază în funcție de deciziile Rezervei Federale (Fed), banca centrală a Statelor Unite. Aceasta a sugerat că va majora dobânda în luna martie a acestui an.
Scad investițiile, iar statul se împrumută mai scump
Alte efecte ale majorării dobânzii-cheie de către BNR sunt reducerea investițiilor în economie și creșterea dobânzilor la care se împrumută statul în lei, conform lui Adrian Bența.
Investițiile frânează odată cu creșterea dobânzilor, deoarece marea majoritate a acestora se fac din credite.