Cuprins:
Explicații pentru menținerea dobânzii
Instituția condusă de guvernatorul Mugur Isărescu a consemnat o accelerare a inflației, care a urcat la 5,14% în decembrie de la 4,62% în septembrie, în principal ca urmare a scumpirii carburanților, cauzată la rândul ei de aprecierea dolarului american.
BNR a mai constatat că activitatea economică a stagnat în trimestrul al treilea, după ce a scăzut cu 0,1% în precedentele trei luni. Față de același interval din 2023 a existat o creștere de 1,2%.
Șomajul s-a redus la 5,3% în noiembrie, față de 5,6% în trimestrul al treilea.
Șefii băncii centrale estimează o traiectorie descentă a inflației în primele trei luni din acest an.
Riscuri din cauza finanțelor statului
În schimb, există riscuri ca urmare a politiciii fiscale a statului, a războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, dar și a tensiunilor geopolitice.
„Incertitudini și riscuri însemnate decurg din conduita viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, în condițiile implementării din debutul acestui an a pachetului de măsuri fiscal-bugetare aprobat recent în scopul consolidării bugetare în contextul Planului bugetar-structural național pe termen mediu convenit cu Comisia Europeană și al procedurii de deficit excesiv”, se arată în comunicatul BNR.
Bank of America a avertizat la rândul ei cu privire la deficit, în vreme ce dobânzile mari oferite de stat la titlurile Tezaur reflectă disperarea de a obține bani, conform analiștilor.
„O sursă de incertitudini și riscuri rămân însă și condițiile de pe piața muncii și dinamica salariilor din economie. Totodată, incertitudini semnificative continuă să fie asociate evoluției prețurilor energiei și alimentelor, precum și traiectoriei viitoare a cotației țițeiului, pe fondul tensiunilor geopolitice”, conform băncii centrale.
PNRR, esențial
De asemenea, e importantă absorbția fondurilor europene prin PNRR pentru realizarea reformelor.
„Totodată, absorbția și utilizarea fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte. Ele sunt însă esențiale pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a efectelor contracționiste ale conflictelor geopolitice”, punctează instituția.