Potrivit băncii centrale, s-a armonizat terminologia utilizată în ceea ce privește entităţile implicate în determinarea şi furnizarea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR.
Modificări de suprafață
De asemenea, s-au schimbat o serie de elemente de natură tehnică ale cadrului operaţional, precum extinderea intervalului în care există obligația de cotare, iar valoarea maximă a tranzacțiilor asociate cotațiilor ferme a fost crescută.
Concomitent, a fost eliminată obligația calculării ROBOR și ROBID pentru scadența de 9 luni.
În fine, s-a îngustat intervalul între ratele dobânzilor bid și ask, adică între băncile care cer bani sau care oferă bani.
ROBOR și ROBID vor fi calculate, la fel ca și până acum, în baza cotațiilor oferite de bănci instituțiilor internaționale selecționate.
În trecut, aceste calcule erau făcute de către Thomson Reuters. Între timp, divizia care făcea aceste calcule a fost separată și se cheamă Refinitiv.
Intră în vigoare din 11 noiembrie
Noile reguli vor fi aplicate începând cu 11 noiembrie 2019.
Dobânda ROBOR reprezintă media dobânzilor cu care băncile se împrumută între ele.
Scandalul ROBOR
Aceasta a fost în centrul unui imens scandal la începutul acestui scandal, după ce Darius Vâlcov, fost consilier al premierului Viorica Dăncilă, a arătat că dobânda ROBOR era mai mare decât dobânzile folosite în tranzacțiile dintre bănci.
Reamintim, în funcție de ROBOR se calculează dobânzile la programul ”Prima Casă” și a fost folosit la calcularea dobânzilor pentru majoritatea creditelor în lei luate între 2010 și începutul lui 2019.
Noile credite au dobânzi în funcție de IRCC
Ulterior, Guvernul a venit cu un alt mijloc de calculare a dobânzilor la credite. Acestea se calculează acum în funcție de Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC).
Acesta este ceva mai mic decât ROBOR.
Schimbări și la programul ”Prima Casă”
Între timp, Guvernul a venit și cu noi modificări pentru programul Prima Casă, în urma cărora mai puțini români își vor putea permite să își ia locuințe.
Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Finanțelor, condus de către Eugen Teodorovici, și trimis în Parlament.