Bitcoin, cea mai celebră monedă virtuală, a crescut anul trecut de la o mie de dolari până aproape de 20.000 de dolari, dar a încheiat anul 2017 în jur de 13.000 de dolari.

Între timp, a scăzut însă până la 6.580 dolari pe unitate, potrivit datelor furnizate de CoinMarketCap.

”În contextul evoluției schemelor de monede virtuale, inclusiv a riscurilor asociate acestora, Banca Națională a României își întărește poziția exprimată prin comunicatul emis în martie 2015, când atrăgea atenția asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de monede.

Banca Națională a României semnalează o creștere a interesului populatiei față de monedele virtuale, în special Bitcoin, atât din perspectiva deținerii și tranzacționării acestora, cât și ca afacere. Pe fondul lipsei reglementărilor și a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum și a diversificării acestora, s-au amplificat riscurile financiare și reputaționale la nivelul deținătorilor.

Totodată, având în vedere creșterea exponențială din ultima perioadă a prețului majorității monedelor virtuale, și a fluctuațiilor foarte mari înregistrate de acestea pe perioade foarte scurte, Banca Națională a României clasifică monedele virtuale, cum ar fi Bitcon, drept active speculative, extrem de volatile și riscante”, arată BNR în comunicat.

Băncile să stea deoparte

Aceasta atrage atenția și băncilor să nu își mânjească reputația prin conexiuni sau servicii cu platformele de tranzacționare.

”În scopul evitării manifestării riscului reputațional la nivelul instituțiilor de credit, Banca Națională a României, în calitatea sa de autoritate de supraveghere a acestora, descurajează orice fel de implicare în legătură cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entitățile care oferă servicii de investiții sau de tranzacționare a acestor monede”, mai spune BNR.

Aceasta subliniază că ”în prezent, datorită volumelor foarte mici, aceste scheme nu reprezintă o amenințare la adresa stabilității financiare din România”.

BNR se alătură astfel băncii centrale din Coreea de Sud, care a anunțat că ia în calcul interzicerea lor. De asemenea, și China și India au luat la ochi monedele virtuale.

Urmărește-ne pe Google News