„(…) Sincer, nu mi se pare normal, cel puţin la cardul de debit – înţelegând disponibilităţile mele, să îmi cereţi comision de interogare a soldului. Este, din punctul meu de vedere, un comision imoral. Eu îmi încredinţez banii la dumneavoastră, pe ei nu primesc nimic, atâta timp cât ei sunt la vedere, în schimb sunt câteva comisioane inventate şi considerate imorale. O să vină o perioadă dificilă pentru că transpunerea directivei privind contul de plăţi de bază vă va obliga, practic, să vă aliniaţi cel puţin 10 produse în care concurenţa va fi foarte dură”, le-a spus Avram oficialilor din sectorul financiar.
Potrivit acesteia, contul de plăţi de bază este creat „în contextul marelui deziderat de incluziune financiară la nivel European”, citează Agerpres. „Este creat în scopul creşterii competitivităţii şi creării posibilităţii tuturor prestatorilor de servicii de a-şi oferi serviciile de oriunde şi va trebui, peste noapte, să deveniţi şi competitivi inclusiv în ceea ce înseamnă comisioane şi costuri aplicate consumatorilor”, a precizat reprezentantul BNR.
Primeşti bani în cont? Plăteşti pentru asta. Vrei să depui numerar la ghişeu? Alt comision. Scoţi cumva o sumă de la bancomat? Şi pentru asta eşti taxat. Vei pierde câteva procente şi dacă depui sume în contul altcuiva, îţi schimbi PIN-ul sau vrei chitanţă de la bancomat. Chiar și interograea soldului a rămas gratuită la doar patru dintre marile bănci din țară.
Și gândește-te de două ori înainte de a scoate bani dintr-un ATM al altei bănci decât cea care ti-a emis cardul, comisioanele sunt și de 6 ori mai mari. Dacă tragem linie şi adunăm, într-un an, un român achită în medie 350 de lei doar pentru a avea acces la contul său bancar, față de echivalentul a puțin peste 100 de lei, cât dă un bulgar, potrivit Consiliul Concurenței. Ca să-ți faci o idee, dacă vrei doar să vezi câţi bani ai în cont ți se rețin cel puțin 20 de bani la fiecare verificare. Băncile au un portofoliu de 11 milioane de carduri, iar clienţii retrag anual de la bancomate circa 120 de miliarde de lei.