Banca Națională a României (BNR) se apropie de prima majorare de dobândă din ultimii zece ani, scrie Bloomberg, citată de Agerpres.ro.
Opt dintre cei 13 economişti consultați de Bloomberg se aşteaptă ca BNR să menţină dobânda-cheie la nivelul record scăzut de 1,75% în cadrul ședinței din 8 ianuarie. Toruși, cinci economiști estimează o majorare la 2%. Dacă nu se va întâmpla săptămâna aceasta, analiştii se aşteaptă la o majorare în primul trimestru din 2018.
Cehia și Marea Britanie au majorat deja dobânzile. BNR ar putea fi forțată de inflația mare să crească, la rândul său, nivelul. Reamintim, bugetul pe anul 2018 al Guvernului estimează o inflație de 3,1%.
Astfel, BNR ar trebui să majoreze dobânzile pentru a depăși inflația, astfel încât deponenți să nu piardă bani dacă îi țin în băncile românești.
De altfel, dobânzile din piață au crescut puternic începând cu luna septembrie a anului trecut. Indicele ROBOR, în funcție de care variază dobânzile la creditele în lei, a urcat de la 1% în septembrie la 2% la finele anului.
Urmează creșterea ratelor pentru toți cei cu credite în lei
Mai mult, este așteptat de către analiști ca acesta să ajungă 4% la finele acestui an, ceea ce va ”scumpi” creditele. Cele mai afectate sunt creditele Prima Casă, care au formulă de calcul a dobânzii în funcție de ROBOR.
Guvernul Tudose a avut câteva contre anul trecut cu BNR din cauza creșterii dobânzilor.
Guvernul Tudose, contre cu BNR
Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, a afirmat că majorarea ROBOR vine în urma unei probleme de ”lichiditate” din piață, iar BNR a injectat 9 miliarde de lei. Totuși, acest lucru nu a dus la scăderea ROBOR la nivelurile precedente, ci doar a calmat creșterea.
Ulterior reprezentanții BNR au criticat Guvernul, spunând că dobânzile pot rămâne mici iar leul să nu se deprecieze doar dacă țara noastră are excedent. Or, România are atât deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), dar și un mare deficit comercial.
Premierul Mihai Tudose urmează să se întâlnească cu reprezentanții băncii centrale, fiind nemulțumit de declarațiile mai multor oficiali BNR ”în nume propriu”.