În opinia lui Isărescu, inflația va urca spre sfârșitul anului 2017, urmând ca în perioada ianuarie-martie 2018 să se atingă un nivel și mai mare, pentru ca apoi acesta să se ”aplatizeze”.

”Depășirea limitei superioare a intervalului țintei în prima parte a anului 2018 se datorează în principal unor efecte statistice de bază asociate reducerilor unor taxe și impozite indirecte la începutul lui 2017, evoluției anticipate a componentelor exogene, dar și acumulării de presiuni inflaționiste asociate mediului intern, la nivelul inflației de bază”, se arată în prezentarea făcută de către Isărescu.

Isărescu critică voalat Guvernul

”Nu e deloc ușor de anticipat ce se întâmplă, când taxele ba cresc, ba scad. Ba scade TVA, ba crește acciza (la carburanți – n.r.)”, a punctat Isărescu.

El s-a referit la droaia de măsuri luate de curând de către Guvern, așa cum este cazul reintroducerii accizei de 7 eurocenți pe litrul de carburant. De asemenea, Guvernul a adoptat ieri mai multe măsuri fiscale prin ordonanță de urgență, între care cea mai contestată este trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, iar sindicatele se tem că măsura va duce la scăderea salariilor nete cu 20% pentru angajații din privat.

Se scumpesc carburanții, gazele, electricitatea, dar și mâncarea

Prezentarea lui Isărescu mai arată că acum componenta ”energie” redevine sursă de presiune inflaționistă.

Pe românește, din cauza accizei de 7 eurocenți și a creșterii cotațiilor internaționale la petrol se scumpesc benzina și motorina. Deja cele mai scumpe sortimente au trecut de pragul psihologic de 6 lei pe litru, după ce în luna august prețul mediu era în jur de 4,5 lei pe litru.

Pe de altă parte, se scumpesc și gazele din cauza creșterii consumului și a estimărilor pentru o iarnă mai grea. Oficialii Transgaz au declarat joi că stocul de gaze este cel mai mic din ultimii cinci ani, iar România va trebui să importe mai multe gaze din Rusia. Or, gazele sunt mai scumpe în timpul iernii.

De asemenea, prețul energiei electrice a ajuns din nou la valori foarte mari pe bursa de profil OPCOM, iar de la 1 octombrie curentul electric s-a scumpit cu 5%.

În fine, graficele lui Isărescu arată și scumpiri pentru alimente. De altfel, leul s-a depreciat puternic în fața euro în ultimele două zile, ca urmare a măsurilor fiscale luate de către Executiv. România importă mare parte din alimente, astfel că deprecierea conduce la scumpiri.

Prognoza inflatie BNR by phradamon on Scribd

Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
 

Urmărește-ne pe Google News